skład / składniki
metoda gotowania
1. Musisz rozpocząć pracę z ciastem od przygotowania ciast:
- rozbij jajka do miski, wlej tutaj mleko skondensowane, wymieszaj masę widelcem;
- przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do powstałej mieszanki, dokładnie wymieszaj;
- najwygodniej jest upiec takie ciasta nie w formach, ale bezpośrednio na pergaminie. Aby to zrobić, wyłóż dużą blachę do pieczenia pergaminem, narysuj dwa koła o średnicy 16 centymetrów na pergaminie;
- na środek każdego koła wlewamy po dwie pełne łyżki ciasta, delikatnie rozprowadzamy ciasto w kółko;
- wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 8 minut, aż pojawi się piękny złoty kolor;
- gotowe ciasta nie będą miały idealnie równych krawędzi, więc krawędzie są przycinane za pomocą pierścienia kulinarnego o pożądanej średnicy lub płaskiego talerza.
2. Podczas gdy ciasta ostygną, przygotuj krem do ciasta:
- włóż schłodzoną śmietanę do głębokiej miski, wlej do niej cukier;
- ubij składniki mikserem. Krem powinien być gęsty.
- moje truskawki, usuń łodygi. Pokrój każdą jagodę na 2-3 części wzdłuż, aby uzyskać płaskie płytki.
3. Zbieranie ciasta:
- rozłóż pierwsze ciasto na podłożu lub stojaku na ciasto;
- posmaruj ciasto kremem, umieść na nim truskawki;
- przykryj drugim ciastem, posmaruj kremem i rozłóż truskawki;
- w ten sposób zbieramy całe ciasto, a następnie wysyłamy je do lodówki na pół godziny.
4. Nie marnuj czasu - przygotuj glazurę:
- śmietanę wlewamy do rondla, wysyłamy do ognia;
- gdy śmietana trochę się rozgrzeje, wlej do niej cukier puder i kakao w proszku;
- dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż będzie całkowicie gładka;
- doprowadzamy masę do wrzenia, po czym natychmiast usuwamy z ognia;
- dodaj kawałek masła do powstałej glazury, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści;
- niech glazura ostygnie do temperatury pokojowej.
5. Cóż, teraz polej schłodzone ciasto lukrem. Posiekaj kawałki ciasta w blenderze na małe okruchy, posyp je ciastem. Udekoruj arcydzieło truskawkami lub według własnych upodobań. Ciasto wysyłamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, a jeśli czas na to pozwala, możesz przez całą noc.
po określonym czasie podajemy smakołyk na stole.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g