Plum Crumble

niesamowicie pyszna uczta na herbatę! Spróbuj upiec! Śliwkowy crumble to opcja szybkiej i smacznej letniej uczty. Crumble to kruche okruchy, a cała uczta przypomina zwykłe tarte ciasto, tylko bez podstawy na dole. Kiedy jest dużo jagód i owoców, łatwo jest przygotować taki przysmak, a składniki są potrzebne do minimum i dość zwyczajne. Jednak Crumble można również przygotować zimą z mrożonych jagód lub owoców sezonowych. Śliwka i maliny w tym przysmaku idealnie do siebie pasują.
Eliza HelgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 65 % 33 g
273 kcal
IG: 18 / 3 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Włącz piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a w tym czasie zaczynamy przygotowywać pyszny i pachnący przysmak.

2. Umyj śliwki, osusz czystym ręcznikiem, pokrój na pół i usuń nasiona. Następnie pokrój połówki na kilka kolejnych części wzdłuż. Maliny nie muszą być myte, w przeciwnym razie staną się wilgotne, a w rezultacie smak gotowego ciasta będzie gorszy.

3. Schłodzone masło kroimy w drobną kostkę.

4. Bierzemy naczynie do pieczenia o pojemności dwóch litrów i kładziemy na jego dnie przygotowaną śliwkę i maliny, podlewamy wszystko syropem klonowym, delikatnie, ale dobrze mieszamy.

5. W małej misce połącz przesianą mąkę i posiekane masło. Wymieszaj je palcami, aż zmienią się w jednorodne okruchy.

6. Dodaj wiórki kokosowe i cukier granulowany do powstałego okruchu, ponownie wymieszaj wszystko rękami. Konieczne jest równomierne wymieszanie/rozprowadzenie wszystkich składników.

7. Posyp śliwkę i maliny tym okruchem i włóż formę do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie na 20 minut. Okruchy na wierzchu powinny stać się złote i chrupiące. Może to zająć trochę więcej czasu-dosłownie 5 minut.

8. Tradycyjnie Crumble podaje się na ciepło z gałką lodów waniliowych. Lody można jednak zastąpić kremem. Lub po prostu podawaj Crumble z gorącą herbatą ziołową - okaże się bardzo letni, przytulny i aromatyczny. Jedno z najlepszych ciast do gotowania w kraju!

smacznego! Pyszne wypieki i dobry nastrój!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Syrop klonowy - 241   kcal/100g

Podobne przepisy