skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a w tym czasie zaczynamy przygotowywać pyszny i pachnący przysmak.
2. Umyj śliwki, osusz czystym ręcznikiem, pokrój na pół i usuń nasiona. Następnie pokrój połówki na kilka kolejnych części wzdłuż. Maliny nie muszą być myte, w przeciwnym razie staną się wilgotne, a w rezultacie smak gotowego ciasta będzie gorszy.
3. Schłodzone masło kroimy w drobną kostkę.
4. Bierzemy naczynie do pieczenia o pojemności dwóch litrów i kładziemy na jego dnie przygotowaną śliwkę i maliny, podlewamy wszystko syropem klonowym, delikatnie, ale dobrze mieszamy.
5. W małej misce połącz przesianą mąkę i posiekane masło. Wymieszaj je palcami, aż zmienią się w jednorodne okruchy.
6. Dodaj wiórki kokosowe i cukier granulowany do powstałego okruchu, ponownie wymieszaj wszystko rękami. Konieczne jest równomierne wymieszanie/rozprowadzenie wszystkich składników.
7. Posyp śliwkę i maliny tym okruchem i włóż formę do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie na 20 minut. Okruchy na wierzchu powinny stać się złote i chrupiące. Może to zająć trochę więcej czasu-dosłownie 5 minut.
8. Tradycyjnie Crumble podaje się na ciepło z gałką lodów waniliowych. Lody można jednak zastąpić kremem. Lub po prostu podawaj Crumble z gorącą herbatą ziołową - okaże się bardzo letni, przytulny i aromatyczny. Jedno z najlepszych ciast do gotowania w kraju!
smacznego! Pyszne wypieki i dobry nastrój!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Syrop klonowy - 241 kcal/100g

