ciasto z orzechami makowymi rodzynkami i kwaśną śmietaną

pyszne ciasto z trzema nadzieniami i delikatną śmietaną! To ciasto z pewnością spodoba się wszystkim Twoim gościom. Ktoś znajdzie w nim swój ulubiony orzechowy smak, ktoś makowy, ktoś rodzynki. Dobrze namoczony miękki biszkopt i delikatna śmietana z przyjemną kwaskowatością również nie pozostawiają nikogo obojętnym. Ciasto jest przygotowywane dość szybko, składniki są proste i niedrogie. Jedyne, co musisz zrobić, to pozwolić ciastu namoczyć się, pozostawiając je na noc, wtedy okaże się szczególnie smaczne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 25 % 16 g
węglowodany 66 % 43 g
332 kcal
IG: 5 / 14 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Składniki wskazują liczbę produktów na ciasto. Dlatego, aby przygotować trzy ciasta, trzykrotnie zwiększamy ilość. Natychmiast przygotuj wypełniacze do ciasta. W jednym cieście dodamy rodzynki, w drugim-orzechy włoskie, w trzecim-mak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rodzynki dokładnie spłucz i zalej wrzącą wodą, pozwól jej pęcznieć. Ponownie spłucz i osusz na ręczniku papierowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mak jest myty lub gotowany na parze, jeśli nie jest gotowy do pieczenia. Dobrze wysusz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Orzechy włoskie są dobrze umyte i suszone w kuchence mikrofalowej. Wystarczy jedna minuta na średniej mocy, aby orzechy wyschły i stały się chrupiące.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowanie herbatników. Za pomocą blendera ubij dwa jajka z cukrem (120 g) w gęstą, mocną pianę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sodę gaszoną octem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj ciasto łyżką, aby się nie osiadło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rodzynki zwijamy na talerzu z mąką, aby ciasto nie zwilżyło. Rodzynki wkładamy do ciasta i delikatnie mieszamy, aby równomiernie rozprowadziły się na cieście.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozprowadzamy łyżką do natłuszczonej formy i wysyłamy do piekarnika na 25 minut, skupiamy się na pracy piekarnika. Gotowość biszkoptu sprawdzamy drewnianą wykałaczką. Po wyjściu powinien być suchy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W międzyczasie drobno posiekaj orzechy włoskie nożem lub po prostu zmiażdż je rękami, suszone łatwo pękają.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po upieczeniu biszkoptu pozwól mu nieco ostygnąć w formie i wyjmij.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jeśli biszkopt urósł nierównomiernie, odcinamy mu & quot; głowę & quot;.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotowanie ciasta na drugie ciasto jest podobne do pierwszego, tylko jako dodatek używamy maku.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piec, ostudzić.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przygotowujemy również trzeci biszkopt z posiekanymi orzechami włoskimi.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podczas gdy ciasta stygną, przygotowujemy śmietanę. Ubij śmietanę z cukrem i wanilią, aż masa zwiększy objętość i zgęstnieje. Lepiej jest używać grubszej i grubszej śmietany.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Składanie ciasta. Smarujemy każde ciasto kwaśną śmietaną i układamy jeden na drugim. Pokrywamy również wierzch i boki kwaśną śmietaną. Odstawiamy na chwilę do lodówki, aby krem zestalił się.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posyp startą mleczną czekoladą na wierzchu lub możesz ozdobić według własnego gustu i pragnienia. Pozwól ciastu namoczyć się i podawaj. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g

Podobne przepisy