Musaka po grecku

Musaka to kulinarne arcydzieło Grecji. Pomimo tego, że grecka musaka nazywana jest przysmakiem, nie jest wcale trudna do przygotowania, chodzi o odpowiednią kombinację produktów-dojrzałe pomidory, bakłażany i mieloną młodą jagnięcinę. Oczywiście niepowtarzalny smak Greckiej musaki to wytrawne białe wino, w którym duszone jest mięso mielone i specjalnie sos na bazie słynnego sosu beszamelowego. A do musaki można dodać kapustę, ziemniaki, cukinię, a nawet groszek z ciecierzycy, ale taka musaka nie będzie już grecka, ale bałkańska, turecka lub Bułgarska.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 55 % 12 g
węglowodany 23 % 5 g
147 kcal
IG: 80 / 0 / 20

Metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1.Pomidory zalać wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut. Usuń skórkę z pomidora i pokrój w półpierścienie.
2.Pokrój bakłażana w pierścienie, cebulę w półpierścienie.
3.Rozgrzej patelnię, skrop oliwą z oliwek i smaż bakłażany z obu stron, 40-50 sekund z każdej strony na dużym ogniu.
4.Następnie, posypując patelnię olejem, smaż posiekaną cebulę przez 2 minuty. Dodaj mięso mielone i smaż przez 2 minuty na dużym ogniu, ciągle mieszając. Wlej 150 ml białego wytrawnego wina, soli,pieprzu i oregano do mielonego mięsa, smaż mięso mielone na umiarkowanym ogniu, aż wino całkowicie odparuje, około 5 minut.
5.W naczyniu do pieczenia ułożyć warstwę smażonego bakłażana, na bakłażanie ułożyć równomiernie warstwę mięsa mielonego, a następnie warstwę pomidorów, na pomidorach warstwę bakłażana, warstwę mięsa mielonego i warstwę pomidorów
6.W małym rondlu, w średniej temperaturze, rozpuść 90 g masła i dodaj 2 łyżki. łyżki mąki, dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Powoli wlej 1/2 litra mleka i ciągle mieszając zagotuj.
wyjmij kadzi z pieca i dodaj starty ser, dobrze wymieszaj, aby ser się rozpuścił.
7.Wlej 2 ubite jajka cienkim strumieniem, ciągle mieszając, aby jajka się nie ugotowały. Sos powinien być jednorodny.
8.Równomiernie wlej sos do przygotowanej formy z ułożonymi warzywami, tworząc górną warstwę musaki.
9.Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz musakę przez 40 minut w temperaturze 180°C.
wyjmij musakę z piekarnika i pozwól jej odpocząć przez 15 minut. Musaka jest gotowa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy