skład / składniki
Metoda gotowania
1.Pomidory zalać wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut. Usuń skórkę z pomidora i pokrój w półpierścienie.
2.Pokrój bakłażana w pierścienie, cebulę w półpierścienie.
3.Rozgrzej patelnię, skrop oliwą z oliwek i smaż bakłażany z obu stron, 40-50 sekund z każdej strony na dużym ogniu.
4.Następnie, posypując patelnię olejem, smaż posiekaną cebulę przez 2 minuty. Dodaj mięso mielone i smaż przez 2 minuty na dużym ogniu, ciągle mieszając. Wlej 150 ml białego wytrawnego wina, soli,pieprzu i oregano do mielonego mięsa, smaż mięso mielone na umiarkowanym ogniu, aż wino całkowicie odparuje, około 5 minut.
5.W naczyniu do pieczenia ułożyć warstwę smażonego bakłażana, na bakłażanie ułożyć równomiernie warstwę mięsa mielonego, a następnie warstwę pomidorów, na pomidorach warstwę bakłażana, warstwę mięsa mielonego i warstwę pomidorów
6.W małym rondlu, w średniej temperaturze, rozpuść 90 g masła i dodaj 2 łyżki. łyżki mąki, dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Powoli wlej 1/2 litra mleka i ciągle mieszając zagotuj.
wyjmij kadzi z pieca i dodaj starty ser, dobrze wymieszaj, aby ser się rozpuścił.
7.Wlej 2 ubite jajka cienkim strumieniem, ciągle mieszając, aby jajka się nie ugotowały. Sos powinien być jednorodny.
8.Równomiernie wlej sos do przygotowanej formy z ułożonymi warzywami, tworząc górną warstwę musaki.
9.Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz musakę przez 40 minut w temperaturze 180°C.
wyjmij musakę z piekarnika i pozwól jej odpocząć przez 15 minut. Musaka jest gotowa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g