babeczki z puree z dyni

pyszne i zdrowe babeczki dla dzieci i dorosłych! Babeczki powstają z gęstego, wilgotnego i bardzo aromatycznego miękiszu. Aby przygotować puree z dyni na babeczki, ugotuj lub upiecz dynię i posiekaj na puree. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 71 % 35 g
239 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij masło z cukrem. Dodaj jajka i ponownie ubij, aż będą puszyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj puree z dyni i mleko, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i w razie potrzeby dodaj 0,5 łyżeczki.cynamon. Wlej skrobię. Dodaj mąkę do kremowej mieszanki i zagniataj gładkie ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Foremki do babeczek wypełniamy ciastem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I piec w 180 C przez około 20-25 minut do miękkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe babeczki przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub udekorować kremem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy