ciasteczka orzechowe półksiężyce

przepyszne ciasteczka na święta Nowego Roku! Ciasteczka są bardzo smaczne i delikatne. Orzechy dodają chrupkości, a samo ciasto rozpływa się w ustach! Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 6 g
tłuszcze 36 % 32 g
węglowodany 57 % 50 g
498 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę, drobno posiekaj orzechy. Wymieszaj mąkę i orzechy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij masło z cukrem i nalewką waniliową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę z orzechami i szybko zagniataj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oderwij mały kawałek z ciasta, zwiń go w opaskę uciskową i uformuj półksiężyc.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec w 200 C przez około 12 minut. Uwaga! Ciasteczka szybko się brązowieją! Gotową wątrobę pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia - w ciepłej formie jest bardzo krucha.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzone ciasteczka zawijamy w cukier puder i podajemy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g

Podobne przepisy