ciasteczka orzechowe półksiężyce
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Przesiej mąkę, drobno posiekaj orzechy. Wymieszaj mąkę i orzechy.
Krok 3:
Ubij masło z cukrem i nalewką waniliową.
Krok 4:
Dodaj mąkę z orzechami i szybko zagniataj ciasto.
Krok 5:
Oderwij mały kawałek z ciasta, zwiń go w opaskę uciskową i uformuj półksiężyc.
Krok 6:
Piec w 200 C przez około 12 minut. Uwaga! Ciasteczka szybko się brązowieją! Gotową wątrobę pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia - w ciepłej formie jest bardzo krucha.
Krok 7:
Schłodzone ciasteczka zawijamy w cukier puder i podajemy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g