proste ciasteczka cytrynowe na białkach
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Ubij masło z cukrem, dodaj białko i ubij, aż będzie puszyste.
Krok 3:
Usuń skórkę z cytryny (1 łyżeczka) i wyciśnij sok(3 łyżki). Dodaj sok i skórkę do mieszanki olejowej.
Krok 4:
Dodaj skrobię i mąkę, zagniataj miękkie ciasto.
Krok 5:
Formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego. Lekko zmiażdż powierzchnię ciasteczka.
Krok 6:
Piec w 180 C przez około 10-15 minut. Krawędzie ciasteczek powinny się lekko rozdrobnić.
Krok 7:
Ostudzić i podawać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g