proste ciasteczka cytrynowe na białkach

delikatne ciasteczka o bogatym smaku cytryny. Herbatniki uzyskuje się z jasnym cytrynowym smakiem i aromatem. Na Zewnątrz ma gęstą skórkę, a wewnątrz jest miękka. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 76 % 47 g
296 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij masło z cukrem, dodaj białko i ubij, aż będzie puszyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń skórkę z cytryny (1 łyżeczka) i wyciśnij sok(3 łyżki). Dodaj sok i skórkę do mieszanki olejowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj skrobię i mąkę, zagniataj miękkie ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego. Lekko zmiażdż powierzchnię ciasteczka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec w 180 C przez około 10-15 minut. Krawędzie ciasteczek powinny się lekko rozdrobnić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostudzić i podawać. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy