ciasto z brokułami i grzybami

pyszne i przytulne ciasto. Częstujemy się! Bardzo łatwe do zrobienia ciasto. Okazuje się smaczny i delikatny. Grzyby i brokuły nadają ciastu soczystości. W razie potrzeby możesz dodać trochę mięsa do nadzienia brokułów i grzybów, otrzymasz bardziej satysfakcjonującą wersję-na pewno spodoba się męskiej połowie:)
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 6 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 52 % 13 g
121 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki do nadzienia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Brokuły rozkładamy na kwiatostany i gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Kładziemy na sicie i pozwalamy ostygnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj grzyby i cebulę i smaż na oleju roślinnym, aż grzyby będą gotowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gdy brokuły i grzyby stygną, zajmijmy się ciastem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jajka i sól do kefiru. Mieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę, zagniataj gładkie, jednorodne ciasto. Dodaj sodę (nie wygaszam jej wcześniej, ale wybór należy do ciebie). Mieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W razie potrzeby dodaj trochę świeżych ziół.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż część ciasta (gdzieś w połowie) na dnie formy. Na cieście układamy grzyby z cebulą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż brokuły na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj resztą ciasta i piecz w 180 C przez około 30-40 minut. Ostudzić i podawać. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy