ciasto z brokułami i grzybami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki do nadzienia.
Krok 2:
Brokuły rozkładamy na kwiatostany i gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Kładziemy na sicie i pozwalamy ostygnąć.
Krok 3:
Posiekaj grzyby i cebulę i smaż na oleju roślinnym, aż grzyby będą gotowe.
Krok 4:
Podczas gdy brokuły i grzyby stygną, zajmijmy się ciastem.
Krok 5:
Dodaj jajka i sól do kefiru. Mieszać.
Krok 6:
Dodaj mąkę, zagniataj gładkie, jednorodne ciasto. Dodaj sodę (nie wygaszam jej wcześniej, ale wybór należy do ciebie). Mieszać.
Krok 7:
W razie potrzeby dodaj trochę świeżych ziół.
Krok 8:
Rozłóż część ciasta (gdzieś w połowie) na dnie formy. Na cieście układamy grzyby z cebulą.
Krok 9:
Rozłóż brokuły na wierzchu.
Krok 10:
Przykryj resztą ciasta i piecz w 180 C przez około 30-40 minut. Ostudzić i podawać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g