skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Przygotuj galaretkę pomarańczową z wyprzedzeniem. Zalej żelatynę wodą i pozostaw do spęcznienia na około 30 minut.
Krok 3:
Następnie podpal i podgrzej, mieszając, aby rozpuścić żelatynę, nie można jej zagotować. Wlej sok pomarańczowy do masy żelatynowej, wymieszaj.
Krok 4:
Wlej do przygotowanej formy i wstaw do lodówki, aby galaretka się związała.
Krok 5:
Zgodnie z instrukcją na opakowaniu przygotuj czerwoną galaretkę do ciasta. Następnie wycinamy z niego liście, aby ozdobić ciasto.
Krok 6:
Gotowanie biszkoptu. Pocieramy jajka cukrem.
Krok 7:
Stopniowo mieszaj mąkę, dodaj gaszoną sodę, dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Obierz jabłko z rdzenia i pokrój w plastry około 1-1, 5 cm.
Krok 9:
Nasmaruj formę olejem i wlej ciasto. Wysyłamy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Gotowy biszkopt pozostawia do ostygnięcia.
Krok 10:
Orzechy włoskie są obrane i posiekane.
Krok 11:
Gotowanie sufletu. Zalej żelatynę wodą i pozostaw do pęcznienia.
Krok 12:
Następnie podgrzej, aby rozpuścić żelatynę i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 13:
W blenderze ubij twaróg z cukrem, aż będzie gładki.
Krok 14:
Osobno ubij ciężką śmietanę mikserem.
Krok 15:
Dodaj masę żelatynową do masy twarogowej,
Krok 16:
Następnie wymieszaj śmietanę. Krem jest gotowy.
Krok 17:
Pokrój zamrożoną pomarańczową galaretkę w prostokąty.
Krok 18:
Część galaretki pozostawia się do wycięcia liści klonu do dekoracji.
Krok 19:
W dzielonej formie na schłodzony biszkopt rozprowadzamy kilka łyżek sufletu śmietankowego i wyrównujemy powierzchnię. Następnie posyp orzechami włoskimi i rozłóż płatki kukurydziane w jednej warstwie.
Krok 20:
W kremowym sufle wmieszaj pokrojoną pomarańczową galaretkę.
Krok 21:
Rozłóż kremowy suflet następną warstwą, wyrównaj powierzchnię. Ciasto złotej jesieni wkładamy do lodówki na kilka godzin ,aby suflet śmietankowy chwycił (lub na noc).
Krok 22:
Z pozostałej pomarańczowej galaretki wyciąłem liście klonu.
Krok 23:
Z czerwonej galaretki do ciasta wycinam liście klonu i małe liście, aby zrobić gałązkę jarzębiny.
Krok 24:
Zaczynamy dekorować. Rozpuść czekoladę do rysowania gałązek.
Krok 25:
Śmietana 6 stół.L. ubij 1 stół cukrem.l.
Krok 26:
Pokrywamy brzegi ciasta tą mieszanką, a krawędź około 2 cm na wierzchu, przyklejamy płatki kukurydziane, aby imitować opadłe liście.
Krok 27:
Z rozpuszczoną czekoladą narysuj gałąź.
Krok 28:
Z czekolady zeskrobujemy wióry nożem i posypujemy brzegi ciasta.
Krok 29:
Rozłóż wycięte liście. Na liściach można również narysować żyły.
Krok 30:
Ciasto złota jesień jest gotowe. Czas zaskoczyć ich rodziną i przyjaciółmi. Smacznego!
Udekoruj ciasto według własnego gustu i wyobraźni, jeśli nie masz czasu na majstrowanie przy galaretce i wycinanie z niej liści.
- na przykład przed włożeniem ciasta do lodówki możesz przykryć całą górę płatkami kukurydzianymi, a na wierzchu umieścić gotowe ciasteczka sklepowe Grzyby.
- lub udekoruj pokrojonymi owocami: plasterkami pomarańczy, jabłek, kiwi. Nie zapomnij skropić pokrojonych jabłek sokiem z cytryny, aby się nie ściemniały.
to inna opcja. Liście można wyciąć z czerwonych i zielonych jabłek, pokroić cienkie plasterki ze skórką, wyciąć z nich liście, karmelizować je, a gdy ostygną, ułożyć na cieście.
- możesz po prostu posypać wierzch ciasta posiekanymi orzechami włoskimi. Następnie rozpuść czekoladę i polej nią ciasto w kratkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal / 100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal / 100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal / 100g
- Twaróg"vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal / 100g
- Płatki kukurydziane (cornflex) - 388 kcal/100g
- Płatki kukurydziane - 388 kcal/100g