ciasto Złota Jesień

delikatny suflet twarogowy o smaku pomarańczowym na biszkopcie jabłkowym. Moją ulubioną porą roku jest jesień. Przejrzyste powietrze, zamieszki zmieniających się kolorów w naturze od złotożółtego do szkarłatnej Czerwieni, szelest opadających liści pod stopami, mnóstwo dojrzałych owoców: wszystko to zainspirowało mnie do stworzenia ciasta Złota Jesień. To ciasto jest improwizacją, więc część składników została dodana podczas procesu gotowania. Nie przejmuj się długim opisem przygotowania, w rzeczywistości ciasto jest proste. Biszkopt z jabłkiem, suflet twarogowy z galaretką pomarańczową, między nimi warstwa orzechów włoskich i płatków kukurydzianych. Możesz dużo mówić o smaku, ale lepiej spróbować!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 58 % 22 g
211 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj galaretkę pomarańczową z wyprzedzeniem. Zalej żelatynę wodą i pozostaw do spęcznienia na około 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie podpal i podgrzej, mieszając, aby rozpuścić żelatynę, nie można jej zagotować. Wlej sok pomarańczowy do masy żelatynowej, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej do przygotowanej formy i wstaw do lodówki, aby galaretka się związała.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zgodnie z instrukcją na opakowaniu przygotuj czerwoną galaretkę do ciasta. Następnie wycinamy z niego liście, aby ozdobić ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowanie biszkoptu. Pocieramy jajka cukrem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Stopniowo mieszaj mąkę, dodaj gaszoną sodę, dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz jabłko z rdzenia i pokrój w plastry około 1-1, 5 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj formę olejem i wlej ciasto. Wysyłamy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Gotowy biszkopt pozostawia do ostygnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Orzechy włoskie są obrane i posiekane.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowanie sufletu. Zalej żelatynę wodą i pozostaw do pęcznienia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie podgrzej, aby rozpuścić żelatynę i pozostaw do ostygnięcia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W blenderze ubij twaróg z cukrem, aż będzie gładki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Osobno ubij ciężką śmietanę mikserem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj masę żelatynową do masy twarogowej,

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie wymieszaj śmietanę. Krem jest gotowy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pokrój zamrożoną pomarańczową galaretkę w prostokąty.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Część galaretki pozostawia się do wycięcia liści klonu do dekoracji.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    W dzielonej formie na schłodzony biszkopt rozprowadzamy kilka łyżek sufletu śmietankowego i wyrównujemy powierzchnię. Następnie posyp orzechami włoskimi i rozłóż płatki kukurydziane w jednej warstwie.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    W kremowym sufle wmieszaj pokrojoną pomarańczową galaretkę.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Rozłóż kremowy suflet następną warstwą, wyrównaj powierzchnię. Ciasto złotej jesieni wkładamy do lodówki na kilka godzin ,aby suflet śmietankowy chwycił (lub na noc).

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Z pozostałej pomarańczowej galaretki wyciąłem liście klonu.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Z czerwonej galaretki do ciasta wycinam liście klonu i małe liście, aby zrobić gałązkę jarzębiny.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Zaczynamy dekorować. Rozpuść czekoladę do rysowania gałązek.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Śmietana 6 stół.L. ubij 1 stół cukrem.l.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Pokrywamy brzegi ciasta tą mieszanką, a krawędź około 2 cm na wierzchu, przyklejamy płatki kukurydziane, aby imitować opadłe liście.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Z rozpuszczoną czekoladą narysuj gałąź.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Z czekolady zeskrobujemy wióry nożem i posypujemy brzegi ciasta.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Rozłóż wycięte liście. Na liściach można również narysować żyły.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Ciasto złota jesień jest gotowe. Czas zaskoczyć ich rodziną i przyjaciółmi. Smacznego!

Udekoruj ciasto według własnego gustu i wyobraźni, jeśli nie masz czasu na majstrowanie przy galaretce i wycinanie z niej liści.
- na przykład przed włożeniem ciasta do lodówki możesz przykryć całą górę płatkami kukurydzianymi, a na wierzchu umieścić gotowe ciasteczka sklepowe Grzyby.
- lub udekoruj pokrojonymi owocami: plasterkami pomarańczy, jabłek, kiwi. Nie zapomnij skropić pokrojonych jabłek sokiem z cytryny, aby się nie ściemniały.
to inna opcja. Liście można wyciąć z czerwonych i zielonych jabłek, pokroić cienkie plasterki ze skórką, wyciąć z nich liście, karmelizować je, a gdy ostygną, ułożyć na cieście.
- możesz po prostu posypać wierzch ciasta posiekanymi orzechami włoskimi. Następnie rozpuść czekoladę i polej nią ciasto w kratkę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal / 100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal / 100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal / 100g
  • Twaróg"vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal / 100g
  • Płatki kukurydziane (cornflex) - 388   kcal/100g
  • Płatki kukurydziane - 388   kcal/100g

Podobne przepisy