serniki z płatkami kokosowymi i skondensowanym mlekiem

aromatyczne serniki na niedzielne śniadanie! Bardzo smaczne, delikatne i aromatyczne serniki. Jeśli lubisz płatki kokosowe, radzę gotować!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 32 % 13 g
węglowodany 44 % 18 g
225 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na serniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel twaróg z cukrem, dodaj jajka (w zależności od wilgotności twarogu dodaj całe jajka lub tylko żółtka).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj płatki kokosowe - nie tylko doda smaku i aromatu, ale także zagęści masę twarogową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z masy twarogowej tworzymy serniki, na środku każdego sernika wkładamy 1 łyżeczkę. l. (trochę więcej lub mniej) gotowane mleko skondensowane. Podczas formowania pomagamy w mące.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż serniki w foremkach do muffinek, posmaruj cienką warstwą kwaśnej śmietany na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pieczemy serniki w 180 C na złoty kolor. W sumie dostałem 18 serników.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby serniki były miękkie i delikatne, przygotujemy dla nich sos do nalewania. Wymieszaj śmietanę z cukrem (weź ją do smaku) i nalewką waniliową.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Układamy serniki w formie i zalewamy sosem, powinien on w połowie pokrywać serniki. Formę wkładamy do piekarnika i doprowadzamy sos do wrzenia. Wyłącz i podawaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy