Ciasteczka Z Płatkami Śniegu
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Miękkie masło miesza się z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Krok 3:
Dodaj całe jajko kurze i mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Przesiej mąkę i dodaj do mieszanki olejowej.
Krok 5:
Zbieramy powstałe ciasto w kulkę i wkładamy do lodówki na 30-40 minut (lub lepiej na 1-2 godziny).
Krok 6:
Rozwałkuj schłodzone ciasto na warstwę i wytnij płatki śniegu lub inne figurki za pomocą formy.
Krok 7:
Piecz ciasteczka w 180 C przez około 15 minut, aż lekko się zrumienią.
Krok 8:
Pozwól ciasteczkom całkowicie ostygnąć.
Krok 9:
Posmaruj połowę ciastek gotowanym skondensowanym mlekiem lub dżemem.
Krok 10:
I połącz z innymi połówkami.
Krok 11:
Serwujemy ciasteczka do herbaty lub kawy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g