krem karmelowy ze śmietaną

taki deser doskonale uzupełni walentynkową kolację! Bardzo smaczny i bardzo delikatny deser. Tradycyjnie robi się go tylko na bazie mleka, ale dodanie śmietany nadaje deserowi bogatszy kremowy smak! Bardzo ważne jest, aby nie przypalać karmelu, ponieważ może to całkowicie zepsuć smak deseru, więc uważaj na niego!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 75 % 30 g
217 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek ugotuj syrop. Zagotuj wodę i dodaj cukier. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i całkowicie rozpuścić cukier (aż mieszanina się zagotuje, można ją lekko wymieszać łyżką).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj syrop na średnim ogniu, aż będzie miał bogaty karmelowy kolor (podczas gotowania nie przeszkadzaj karmelowi!!!). Podczas gotowania uważnie obserwuj karmel, jeśli rozgotujesz go na deserze, może pojawić się gorycz!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej gotowy karmel na dno 6 ceramicznych foremek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Śmietanę i mleko wymieszaj i zagotuj (nie musisz gotować mieszanki).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    1 całe jajko i 2 żółtka wymieszaj z cukrem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciągle mieszając mieszankę jajeczną, wlej do niej gorącą śmietanę i mieszankę mleka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odcedź mieszaninę przez drobne sito, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Jest to bardzo ważne, w gotowej formie krem karmelowy powinien mieć delikatną kremową konsystencję.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej mieszaninę do kokilek (napełnij je 3/4). Jeśli na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, zbierz je łyżką. Do pieczenia kremowego karmelu potrzebujesz głębokiej blachy do pieczenia. Wlej wrzącą wodę na dno blachy do pieczenia, powinna sięgać połowy wysokości foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C przez około 45 minut. Gotowy krem karmelowy lekko & quot; drży & quot;, ale nie jest płynny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozwól gotowemu deserowi całkowicie ostygnąć i pozostań w lodówce przez co najmniej 4 godziny (lub lepiej zapomnij o nim przez całą noc). Przed podaniem, aby deser łatwiej wyszedł z kokilki, zanurz go we wrzącej wodzie na 30-40 sekund. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy