skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Na początek ugotuj syrop. Zagotuj wodę i dodaj cukier. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i całkowicie rozpuścić cukier (aż mieszanina się zagotuje, można ją lekko wymieszać łyżką).
Krok 3:
Gotuj syrop na średnim ogniu, aż będzie miał bogaty karmelowy kolor (podczas gotowania nie przeszkadzaj karmelowi!!!). Podczas gotowania uważnie obserwuj karmel, jeśli rozgotujesz go na deserze, może pojawić się gorycz!
Krok 4:
Wlej gotowy karmel na dno 6 ceramicznych foremek.
Krok 5:
Śmietanę i mleko wymieszaj i zagotuj (nie musisz gotować mieszanki).
Krok 6:
1 całe jajko i 2 żółtka wymieszaj z cukrem.
Krok 7:
Ciągle mieszając mieszankę jajeczną, wlej do niej gorącą śmietanę i mieszankę mleka.
Krok 8:
Odcedź mieszaninę przez drobne sito, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Jest to bardzo ważne, w gotowej formie krem karmelowy powinien mieć delikatną kremową konsystencję.
Krok 9:
Wlej mieszaninę do kokilek (napełnij je 3/4). Jeśli na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, zbierz je łyżką. Do pieczenia kremowego karmelu potrzebujesz głębokiej blachy do pieczenia. Wlej wrzącą wodę na dno blachy do pieczenia, powinna sięgać połowy wysokości foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C przez około 45 minut. Gotowy krem karmelowy lekko & quot; drży & quot;, ale nie jest płynny.
Krok 10:
Pozwól gotowemu deserowi całkowicie ostygnąć i pozostań w lodówce przez co najmniej 4 godziny (lub lepiej zapomnij o nim przez całą noc). Przed podaniem, aby deser łatwiej wyszedł z kokilki, zanurz go we wrzącej wodzie na 30-40 sekund. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g