skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Ubij zmiękczone masło mikserem, stopniowo dodając 50 g cukru.
Krok 3:
Następnie wmieszaj żółtko jajka i skórkę z cytryny lub pomarańczy do tej mieszanki. (Białko będzie potrzebne później).
Krok 4:
Następnie wymieszaj skrobię z mąką i dodaj do mieszanki olejowej. Dobrze ugniataj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Na jednym talerzu lekko ubij pozostałe białko jajka trzepaczką. Pozostałe 50 g cukru wlej do innego talerza.
Krok 6:
Przygotuj blachę do pieczenia, posmaruj ją olejem. Zaczynamy formować ciasteczka: weź 2 łyżeczki ciasta, zwiń piłkę rękami.
Krok 7:
Rzuć kulkę najpierw w białko jaja, a następnie w cukier. Umieść powstałe kulki na blasze do pieczenia.
Krok 8:
Teraz delikatnie zrób palcem wgłębienie w każdym ciasteczku. Pozostaw odstępy między ciasteczkami co najmniej 2 cm, Ustaw piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
Krok 9:
Ostrożnie wyjmij ciasteczka z blachy do pieczenia. Następnie w schłodzonych ciasteczkach wypełniamy wgłębienie dżemem lub dżemem. Ciasteczka są gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g