ciasteczka powietrzne

Miękkie i przewiewne ciasteczka z chrupiącą skórką na zimowe przyjęcia herbaciane! Koniecznie spróbuj zwiewnych, kruchych ciasteczek. Przygotowanie go nie będzie trudne, wszystkie składniki są dostępne i można je znaleźć w kuchni każdej gospodyni domowej. Picie herbaty lub kawy z takimi ciasteczkami to przyjemność, aromat i smak cytryny z dodanej Skórki rozweseli ciebie, twoją rodzinę i przyjaciół.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 26 % 20 g
węglowodany 68 % 52 g
410 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij zmiękczone masło mikserem, stopniowo dodając 50 g cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wmieszaj żółtko jajka i skórkę z cytryny lub pomarańczy do tej mieszanki. (Białko będzie potrzebne później).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wymieszaj skrobię z mąką i dodaj do mieszanki olejowej. Dobrze ugniataj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na jednym talerzu lekko ubij pozostałe białko jajka trzepaczką. Pozostałe 50 g cukru wlej do innego talerza.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj blachę do pieczenia, posmaruj ją olejem. Zaczynamy formować ciasteczka: weź 2 łyżeczki ciasta, zwiń piłkę rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rzuć kulkę najpierw w białko jaja, a następnie w cukier. Umieść powstałe kulki na blasze do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz delikatnie zrób palcem wgłębienie w każdym ciasteczku. Pozostaw odstępy między ciasteczkami co najmniej 2 cm, Ustaw piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostrożnie wyjmij ciasteczka z blachy do pieczenia. Następnie w schłodzonych ciasteczkach wypełniamy wgłębienie dżemem lub dżemem. Ciasteczka są gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy