Ciasto Madonna

pyszne ciasto z ciastami miodowymi i warstwą suszonych śliwek i orzechów. Ciasto Madonna jest w istocie rodzajem ciasta miodowego. Takie ciasta są idealne na święta, ponieważ ze względu na prostotę i liczbę upieczonych ciast zawsze są wysokie. I możesz po prostu ozdobić biszkoptem lub odpowiednio zrobić napis na wakacje. Ponadto, dla warstwy, możesz przygotować dowolny krem, który Ci się podoba. W tym przepisie suszone śliwki i orzechy są dodawane do miodowego smaku ciast. A także w kruszonce biszkoptowej wmieszałem kakao, co nadało ciastu czekoladowy posmak. Spróbuj ciasto Madonna, spodoba ci się!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 32 % 25 g
węglowodany 60 % 46 g
431 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto na ciasta. Zmiel jajka z cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj miód i masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zbuduj łaźnię parową, podgrzej mieszaninę, aż miód i masło się rozpuszczą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zdejmij z ognia, partiami dodaj mąkę i zagniataj ciasto. Mąka może wymagać trochę więcej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odkurz stół mąką i ugniataj ciasto. Ciasto lekko przyklei się do dłoni. Podziel ciasto na 6-7 części, w zależności od szerokości formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odkurz stół mąką. Rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe. Wytnij okrąg wzdłuż konturu kształtu lub szerokiego talerza.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia ułóż rozwałkowane koła ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez 5-7 minut. Mam 6 ciast i 1 mały kawałek ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostaw gotowe ciasta do ostygnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj krem. Ubij zmiękczone masło. Kontynuując ubijanie, dodajemy skondensowane mleko partiami. Krem jest gotowy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po przeniesieniu na blachę do pieczenia ciasto jest wyciągane, a ciasta mogą okazać się nierówne, więc ponownie przycinamy je w kółko. Teraz ze skrawków ciasta i małego ciasta robimy okruchy biszkoptu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zostawiamy kilka plasterków orzechów włoskich do dekoracji, resztę siekamy. Suszone śliwki są wstępnie namoczone i spłukane wodą, a następnie drobno posiekane.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Składanie ciasta. Posmaruj ciasta kremem i na przemian posyp orzechami i suszonymi śliwkami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Oznacza to, że z grubsza podziel orzechy i suszone śliwki, aby wystarczyło na każdy z nich. Mam 6 ciast, więc dostałem 3 warstwy z orzechami i 2 ze śliwkami.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp wierzch ciasta kremem. Posmaruj brzegi ciasta płynącym kremem, aby ciasta dobrze się nasiąkły.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj kakao do okruchów biszkoptu i dobrze wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W jednej ręce weź ciasto, w drugiej Zbierz okruchy biszkoptu i zwiń boki ciasta, a następnie posyp około 2-3 cm krawędzi ciasta.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Udekoruj ciasto. Rozpuściłam czekoladę i nałożyłam paski i kropelki na wierzch ciasta. Następnie rozłożyłem 8 połówek orzechów włoskich w kółko. Pozostaw ciasto do namoczenia. Nie włożyłam ciasta do lodówki, zostawiłam na stole. Przez noc ciasta były dobrze namoczone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy