skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Przygotuj ciasto na ciasta. Zmiel jajka z cukrem.
Krok 3:
Dodaj miód i masło.
Krok 4:
Zbuduj łaźnię parową, podgrzej mieszaninę, aż miód i masło się rozpuszczą.
Krok 5:
Zdejmij z ognia, partiami dodaj mąkę i zagniataj ciasto. Mąka może wymagać trochę więcej.
Krok 6:
Odkurz stół mąką i ugniataj ciasto. Ciasto lekko przyklei się do dłoni. Podziel ciasto na 6-7 części, w zależności od szerokości formy.
Krok 7:
Odkurz stół mąką. Rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe. Wytnij okrąg wzdłuż konturu kształtu lub szerokiego talerza.
Krok 8:
Na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia ułóż rozwałkowane koła ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez 5-7 minut. Mam 6 ciast i 1 mały kawałek ciasta.
Krok 9:
Pozostaw gotowe ciasta do ostygnięcia.
Krok 10:
Przygotuj krem. Ubij zmiękczone masło. Kontynuując ubijanie, dodajemy skondensowane mleko partiami. Krem jest gotowy.
Krok 11:
Po przeniesieniu na blachę do pieczenia ciasto jest wyciągane, a ciasta mogą okazać się nierówne, więc ponownie przycinamy je w kółko. Teraz ze skrawków ciasta i małego ciasta robimy okruchy biszkoptu.
Krok 12:
Zostawiamy kilka plasterków orzechów włoskich do dekoracji, resztę siekamy. Suszone śliwki są wstępnie namoczone i spłukane wodą, a następnie drobno posiekane.
Krok 13:
Składanie ciasta. Posmaruj ciasta kremem i na przemian posyp orzechami i suszonymi śliwkami.
Krok 14:
Oznacza to, że z grubsza podziel orzechy i suszone śliwki, aby wystarczyło na każdy z nich. Mam 6 ciast, więc dostałem 3 warstwy z orzechami i 2 ze śliwkami.
Krok 15:
Posyp wierzch ciasta kremem. Posmaruj brzegi ciasta płynącym kremem, aby ciasta dobrze się nasiąkły.
Krok 16:
Dodaj kakao do okruchów biszkoptu i dobrze wymieszaj.
Krok 17:
W jednej ręce weź ciasto, w drugiej Zbierz okruchy biszkoptu i zwiń boki ciasta, a następnie posyp około 2-3 cm krawędzi ciasta.
Krok 18:
Udekoruj ciasto. Rozpuściłam czekoladę i nałożyłam paski i kropelki na wierzch ciasta. Następnie rozłożyłem 8 połówek orzechów włoskich w kółko. Pozostaw ciasto do namoczenia. Nie włożyłam ciasta do lodówki, zostawiłam na stole. Przez noc ciasta były dobrze namoczone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g