Ciasto Wiktorii
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasta.
Krok 2:
Ubij miękkie masło z cukrem.
Krok 3:
Dodaj po jednym 2 jajka dokładnie ubijając po każdym.
Krok 4:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia, dodaj do ciasta i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Rozłóż ciasto w formie o średnicy 20 cm.
Krok 6:
Piec w 180 C przez około 25-30 minut. W ten sposób pieczemy 2 ciasta.
Krok 7:
Składniki warstwowe.
Krok 8:
Ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie gęsta.
Krok 9:
Formujemy ciasto. Rozłóż 1 ciasto na talerzu, posmaruj je warstwą dżemu truskawkowego.
Krok 10:
Nałóż warstwę bitej śmietany na dżem.
Krok 11:
Przykryj drugim ciastem i lekko dociśnij.
Krok 12:
Posyp powierzchnię ciasta cukrem pudrem. Dajemy ciasto parzyć przez kilka godzin i można je podawać.
Krok 13:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g