Ciasto Victoria

Ciesz się ciastem, któremu sama królowa nie mogła się oprzeć! Ciasto Victoria lub, jak to się nazywa w ojczyźnie, Victoria sponge cake to bardzo smaczne i delikatne ciasto. Swoją nazwę otrzymał na cześć królowej Wiktorii. Ciasto składa się z dwóch biszkoptów maślanych, które są ułożone między sobą dżemem i kremem. Tradycyjnie używa się dżemu truskawkowego, ale ten, który masz w zapasach, również się sprawdzi. Zamiast kremu możesz również zrobić masło, ale wtedy ciasto okaże się bardziej kaloryczne. Więc wybór należy do ciebie.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 32 % 21 g
węglowodany 61 % 40 g
362 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij miękkie masło z cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj po jednym 2 jajka dokładnie ubijając po każdym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia, dodaj do ciasta i mieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż ciasto w formie o średnicy 20 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec w 180 C przez około 25-30 minut. W ten sposób pieczemy 2 ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Składniki warstwowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie gęsta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Formujemy ciasto. Rozłóż 1 ciasto na talerzu, posmaruj je warstwą dżemu truskawkowego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nałóż warstwę bitej śmietany na dżem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj drugim ciastem i lekko dociśnij.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp powierzchnię ciasta cukrem pudrem. Dajemy ciasto parzyć przez kilka godzin i można je podawać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy