Kubete z mięsem i ziemniakami

ciasto i drugie danie na tej samej patelni! Kubete to danie kuchni krymsko-tatarskiej. To duże ciasto wypełnione mięsem, cebulą i ziemniakami. Ciasto musi mieć dużą dziurę w środku. Otwór ten pełni ważną funkcję, podczas gotowania okresowo dodaje się przez niego płyn, w wyniku czego ciasto jest bardzo soczyste. Możesz wziąć dowolne mięso na Kubetę, wieprzowinę, kurczaka, jagnięcinę, ale oczywiście w oryginale wołowinę. Ciasto można również stosować zarówno kruche, jak i francuskie, lub z proponowanego przepisu. jaki kierunek. Ale lepiej jest wziąć cebulę ostrzej, rzepa sałatkowa nie będzie działać. Oczywiście każda gospodyni domowa ma swoje własne sztuczki podczas przygotowywania Kubety. Nie zniechęcaj się, jeśli nie zadziałało za pierwszym razem. Jeśli chcesz, możesz dostosować, a następnie to ciasto zostanie zjedzone bezpośrednio z protvin, gorące, nie mając czasu na ostygnięcie.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 51 % 19 g
202 kcal
IG: 42 / 0 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania Kubety

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na małe kawałki. Sól, pieprz, przenieś do miski i wstaw do lodówki na kilka godzin

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zrobić ciasto, wlej mąkę do głębokiej miski i zetrzyj wstępnie zamrożone masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Użyj rąk, aby zmielić masło mąką na miękisz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj śmietanę, mleko i ocet. Zagnieść ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto zwijamy w Kolobok i wysyłamy do lodówki. Niech leży tam przez godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli chcesz, aby ciasto w cieście było warstwowe, po 20 minutach wyjmij ciasto z lodówki, zwiń je w okrąg i zwiń w kopertę, włóż z powrotem do lodówki, a po chwili ponownie wyjmij i zwiń. Tę procedurę można wykonać w ciągu godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gdy ciasto odpoczywa w lodówce, robimy nadzienie. Obierz i pokrój ziemniaki bardzo cienko. Użyłam elektroterki z dyszą plasterek. Możesz użyć zwykłej obieraczki do ziemniaków.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój cebulę w pierścienie, możesz na pół pierścienie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Formujemy ciasto: na Dolnym cieście odcinamy 2/3 ciasta. rozwałkuj ciasto i włóż do formy nasmarowanej olejem. Lepiej jest wziąć kształt z wysokimi bokami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż całe mięso na cieście.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż ziemniaki i cebulę na mięsie. Sól i pieprz. Bardzo ważne! Jeśli przygotowujemy Kubetę z drobiu, należy dodać do nadzienia kawałek masła.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Z pozostałej części ciasta tworzymy górną skórkę i palcami robimy duży otwór.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Lepiej zatkać dziurę. Do tego nadaje się cebula. Możesz użyć połowy ziemniaków. Przed zatkaniem dziury wlewam przez nią 1/3 przygotowanego bulionu. Posmaruj ciasto ubitym żółtkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 20 minutach wyjmujemy kolejną część bulionu przez otwór, uszczelniamy cebulą i wkładamy z powrotem do piekarnika. Po 30 minutach powtarzamy procedurę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Za godzinę ciasto jest gotowe, ale jest jeden niebezpieczny moment. Ziemniaki mogą być surowe! Najlepiej jest otworzyć go przez otwór i spróbować, jeśli jest gotowy, wszystko jest w porządku. Jeśli nie, postępuję zgodnie z metodą babci. Bezpośrednio z formą zawijam ciasto w papier do pieczenia, a następnie w ręcznik i wkładam pod poduszkę na około godzinę. Od ciepła ziemniaki docierają, a ciasto się nie pali.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ciasto powinno ostygnąć, chociaż Molo kto to robi, pokrój na kawałki P podawać do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy