skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do gotowania Kubety
Krok 2:
Pokrój mięso na małe kawałki. Sól, pieprz, przenieś do miski i wstaw do lodówki na kilka godzin
Krok 3:
Aby zrobić ciasto, wlej mąkę do głębokiej miski i zetrzyj wstępnie zamrożone masło.
Krok 4:
Użyj rąk, aby zmielić masło mąką na miękisz.
Krok 5:
Dodaj śmietanę, mleko i ocet. Zagnieść ciasto.
Krok 6:
Ciasto zwijamy w Kolobok i wysyłamy do lodówki. Niech leży tam przez godzinę.
Krok 7:
Jeśli chcesz, aby ciasto w cieście było warstwowe, po 20 minutach wyjmij ciasto z lodówki, zwiń je w okrąg i zwiń w kopertę, włóż z powrotem do lodówki, a po chwili ponownie wyjmij i zwiń. Tę procedurę można wykonać w ciągu godziny.
Krok 8:
Podczas gdy ciasto odpoczywa w lodówce, robimy nadzienie. Obierz i pokrój ziemniaki bardzo cienko. Użyłam elektroterki z dyszą plasterek. Możesz użyć zwykłej obieraczki do ziemniaków.
Krok 9:
Pokrój cebulę w pierścienie, możesz na pół pierścienie.
Krok 10:
Formujemy ciasto: na Dolnym cieście odcinamy 2/3 ciasta. rozwałkuj ciasto i włóż do formy nasmarowanej olejem. Lepiej jest wziąć kształt z wysokimi bokami.
Krok 11:
Rozłóż całe mięso na cieście.
Krok 12:
Połóż ziemniaki i cebulę na mięsie. Sól i pieprz. Bardzo ważne! Jeśli przygotowujemy Kubetę z drobiu, należy dodać do nadzienia kawałek masła.
Krok 13:
Z pozostałej części ciasta tworzymy górną skórkę i palcami robimy duży otwór.
Krok 14:
Lepiej zatkać dziurę. Do tego nadaje się cebula. Możesz użyć połowy ziemniaków. Przed zatkaniem dziury wlewam przez nią 1/3 przygotowanego bulionu. Posmaruj ciasto ubitym żółtkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 20 minutach wyjmujemy kolejną część bulionu przez otwór, uszczelniamy cebulą i wkładamy z powrotem do piekarnika. Po 30 minutach powtarzamy procedurę.
Krok 15:
Za godzinę ciasto jest gotowe, ale jest jeden niebezpieczny moment. Ziemniaki mogą być surowe! Najlepiej jest otworzyć go przez otwór i spróbować, jeśli jest gotowy, wszystko jest w porządku. Jeśli nie, postępuję zgodnie z metodą babci. Bezpośrednio z formą zawijam ciasto w papier do pieczenia, a następnie w ręcznik i wkładam pod poduszkę na około godzinę. Od ciepła ziemniaki docierają, a ciasto się nie pali.
Krok 16:
Ciasto powinno ostygnąć, chociaż Molo kto to robi, pokrój na kawałki P podawać do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g