Shore gogal

zaskoczy Cię smak pikantno-słonych bułek warstwowych! Shor gogal w tłumaczeniu oznacza soloną bułkę-to wypiek kuchni azerbejdżańskiej. Shor gogal jest koniecznie przygotowywany na wiosenne święto Nowruz Bayram. To ciasto symbolizuje nadejście wiosny, ponieważ bułki o okrągłym kształcie i żółtym nadzieniu wyglądają jak małe słońca. I chociaż Shore gogal jest zwyczajowo podawany ze słodką herbatą, te bułeczki nadają się nie tylko na przyjęcia herbaciane, ale są również smaczne z bulionem. Pikantne zasolenie francuskiej bułki nadaje nadzienie przyprawowe, które jest zabarwione na Żółto kurkumą. Sama nie byłam w Azerbejdżanie, a prawdziwy Shor gogal nie próbował, ale widząc przepis w Internecie, chciałem je upiec. Dlatego byłoby miło poznać opinię azerbejdżańskich gospodyń domowych, że tak powiem"z pierwszej ręki". W międzyczasie pokazuję, co mi się udało.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 28 % 17 g
węglowodany 59 % 36 g
329 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kładziemy ciasto. Drożdże mieszamy z cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu. Mam suche aktywne drożdże, więc ciasto wyrosło w 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj stopione masło ze śmietaną i jajkiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ciasto i wymieszaj. Następnie dodaj sól i stopniowo mieszaj mąkę. Wskazałem mąkę 500 g, ale może trzeba dodać, zobacz, ile zajmie ciasto. Ciasto będzie miękkie i lekko przylega do dłoni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj ciasto folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Składniki do nadzienia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotowanie nadzienia. Wymieszaj wszystkie suche przyprawy i sól z mąką, szafran będzie musiał zostać wstępnie zaparzony, dodaj go również.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wlej stopione masło i wszystko dokładnie zmiel.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Okazuje się żółtą masą, będzie krucha, ale jeśli ściśniesz jej kawałek, łatwo uformuje się w bryłę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odkurz stół mąką. Ciasto dzielimy na 8 kawałków.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Cienko rozwałkuj każdy kawałek w prostokąt lub, jeśli masz specjalny okrąg, rozwałkuj go. Spróbuj rozwałkować ciasto bardzo cienko, jak to możliwe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj każdą warstwę roztopionym masłem i ułóż jedna na drugiej, nie ma potrzeby smarowania ostatniej warstwy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Teraz pokrój ciasto na paski o szerokości 2 cm, w zależności od długości pasków możesz je również przeciąć na pół. Pocięłam, okazało się, że paski mają 18 cm długości.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zwijamy każdy pasek rolką.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Naciskamy środek kciukiem, aby zrobić lejek.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Włóż nadzienie około 1 łyżeczki.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ściśnij krawędzie, aby zamknąć nadzienie. Następnie wciśnij do ciasta.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż nasze bułki na blasze wyłożonej pergaminem, szwem w dół. Przykryj celofanem i pozostaw na 15 minut, aby wyrosły.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Następnie posmaruj Shore gogal ubitym jajkiem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Posyp sezamem na wierzchu, można go zastąpić makiem lub ziarnami chleba.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Skoncentruj się na piekarnikach, piecz na złoty kolor.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Gotowe Shor gogal pozostawiamy otwarte do ostygnięcia. Jeśli natychmiast przykryjesz je gorącym ręcznikiem, skórka stanie się miękka i potrzebujemy chrupiącej skórki. Podawaj na ciepło.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Smacznego dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Anyż - 337   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koper włoski - 49   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy