skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto.
Krok 2:
Kładziemy ciasto. Drożdże mieszamy z cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu. Mam suche aktywne drożdże, więc ciasto wyrosło w 15 minut.
Krok 3:
Wymieszaj stopione masło ze śmietaną i jajkiem.
Krok 4:
Dodaj ciasto i wymieszaj. Następnie dodaj sól i stopniowo mieszaj mąkę. Wskazałem mąkę 500 g, ale może trzeba dodać, zobacz, ile zajmie ciasto. Ciasto będzie miękkie i lekko przylega do dłoni.
Krok 5:
Przykryj ciasto folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Krok 6:
Składniki do nadzienia.
Krok 7:
Przygotowanie nadzienia. Wymieszaj wszystkie suche przyprawy i sól z mąką, szafran będzie musiał zostać wstępnie zaparzony, dodaj go również.
Krok 8:
Następnie wlej stopione masło i wszystko dokładnie zmiel.
Krok 9:
Okazuje się żółtą masą, będzie krucha, ale jeśli ściśniesz jej kawałek, łatwo uformuje się w bryłę.
Krok 10:
Odkurz stół mąką. Ciasto dzielimy na 8 kawałków.
Krok 11:
Cienko rozwałkuj każdy kawałek w prostokąt lub, jeśli masz specjalny okrąg, rozwałkuj go. Spróbuj rozwałkować ciasto bardzo cienko, jak to możliwe.
Krok 12:
Posmaruj każdą warstwę roztopionym masłem i ułóż jedna na drugiej, nie ma potrzeby smarowania ostatniej warstwy.
Krok 13:
Teraz pokrój ciasto na paski o szerokości 2 cm, w zależności od długości pasków możesz je również przeciąć na pół. Pocięłam, okazało się, że paski mają 18 cm długości.
Krok 14:
Zwijamy każdy pasek rolką.
Krok 15:
Naciskamy środek kciukiem, aby zrobić lejek.
Krok 16:
Włóż nadzienie około 1 łyżeczki.
Krok 17:
Ściśnij krawędzie, aby zamknąć nadzienie. Następnie wciśnij do ciasta.
Krok 18:
Rozłóż nasze bułki na blasze wyłożonej pergaminem, szwem w dół. Przykryj celofanem i pozostaw na 15 minut, aby wyrosły.
Krok 19:
Następnie posmaruj Shore gogal ubitym jajkiem.
Krok 20:
Posyp sezamem na wierzchu, można go zastąpić makiem lub ziarnami chleba.
Krok 21:
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Skoncentruj się na piekarnikach, piecz na złoty kolor.
Krok 22:
Gotowe Shor gogal pozostawiamy otwarte do ostygnięcia. Jeśli natychmiast przykryjesz je gorącym ręcznikiem, skórka stanie się miękka i potrzebujemy chrupiącej skórki. Podawaj na ciepło.
Krok 23:
Smacznego dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Anyż - 337 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koper włoski - 49 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g