skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do robienia ciast
Krok 2:
Rozpuść masło i ostudź do temperatury pokojowej
Krok 3:
Oddziel białka od żółtek
Krok 4:
Białka ubijamy cukrem, aż będą puszyste
Krok 5:
Następnie, nie przestając ubijać, wprowadzamy produkty w następującej kolejności: mleko skondensowane (1/2 puszki), skrobia, proszek do pieczenia ciasta, mąka, rozpuszczone masło.
Krok 6:
Na koniec wbijamy żółtka.
Krok 7:
Gotowe ciasto podzielone na 2 połówki
Krok 8:
Włóż połowę ciasta do formy i upiecz ciasto w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30-45 minut. Gotowość do sprawdzenia drewnianym patyczkiem.
Krok 9:
Upiec 2 ciasta. Schłodzić ciasta.
Krok 10:
Podczas gdy ciasta stygną, przygotuj krem. Zetrzyj pół cytryny.
Krok 11:
Śmietana, 1/2 puszki skondensowanego mleka i starta cytryna w misce.
Krok 12:
Ubij mikserem.
Krok 13:
Przekrój jeden z schłodzonych ciast na pół. Z połowy uformuj spód ciasta.
Krok 14:
Pozostały biszkopt pokroić w kwadraty.
Krok 15:
Spód ciasta posmaruj kremem. Następnie postępujemy w następujący sposób:: zanurzamy każdy kawałek w śmietanie i kładziemy go zjeżdżalnią.
Krok 16:
Przykryj gotowe ciasto resztkami kremu. Zasadniczo ciasto jest gotowe. Możesz posypać startą czekoladą. Uwielbiam połączenie jagód i śmietany. Dlatego posypę jagody.
Krok 17:
Ponieważ zima nie jest sezonem świeżych jagód, rozmrażamy to, co jest w zamrażarce. Przed udekorowaniem ciasta jagody należy zanurzyć na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar płynu.
Krok 18:
Trzymaj gotowe ciasto w lodówce przez trzy godziny. Po namoczeniu można podawać z herbatą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g