ciasto śnieżne

oryginalność i niesamowita czułość w każdym kęsie! Bardzo lubię ciasta z kwaśną śmietaną, jednak moja rodzina też. Istnieje wiele przepisów, ale nawet dziecko sobie z tym poradzi. Najważniejsze jest, aby mieć pod ręką mikser. Ciasto przypomina & quot; hrabiowskie ruiny". Kawałki biszkoptu zanurza się w śmietanie i formuje w grudkę. Po namoczeniu kawałków kremem powstaje niesamowicie delikatny biszkopt.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 26 % 15 g
węglowodany 65 % 37 g
295 kcal
IG: 24 / 0 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do robienia ciast

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść masło i ostudź do temperatury pokojowej

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddziel białka od żółtek

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Białka ubijamy cukrem, aż będą puszyste

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie, nie przestając ubijać, wprowadzamy produkty w następującej kolejności: mleko skondensowane (1/2 puszki), skrobia, proszek do pieczenia ciasta, mąka, rozpuszczone masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na koniec wbijamy żółtka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasto podzielone na 2 połówki

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż połowę ciasta do formy i upiecz ciasto w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30-45 minut. Gotowość do sprawdzenia drewnianym patyczkiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Upiec 2 ciasta. Schłodzić ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas gdy ciasta stygną, przygotuj krem. Zetrzyj pół cytryny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Śmietana, 1/2 puszki skondensowanego mleka i starta cytryna w misce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ubij mikserem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przekrój jeden z schłodzonych ciast na pół. Z połowy uformuj spód ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pozostały biszkopt pokroić w kwadraty.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Spód ciasta posmaruj kremem. Następnie postępujemy w następujący sposób:: zanurzamy każdy kawałek w śmietanie i kładziemy go zjeżdżalnią.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj gotowe ciasto resztkami kremu. Zasadniczo ciasto jest gotowe. Możesz posypać startą czekoladą. Uwielbiam połączenie jagód i śmietany. Dlatego posypę jagody.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ponieważ zima nie jest sezonem świeżych jagód, rozmrażamy to, co jest w zamrażarce. Przed udekorowaniem ciasta jagody należy zanurzyć na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar płynu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Trzymaj gotowe ciasto w lodówce przez trzy godziny. Po namoczeniu można podawać z herbatą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy