skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zróbmy test.
Krok 2:
W misce kombajnu wymieszaj mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone na kawałki. Zmiel wszystko do stanu miękiszu.
Krok 3:
Dodaj zimne mleko (może to wymagać trochę więcej lub mniej, dodaj 1 łyżkę) i mieszaj, aż będzie wilgotne.
Krok 4:
Zbieramy okruchy w Kom i wysyłamy do lodówki na 20 minut.
Krok 5:
Do nadzienia w kombajnie wymieszaj daktyle (bez pestek) i orzechy. Zmiel na jednorodną mieszaninę. Jeśli nie ma kombajnu, pokrój wszystko nożem na małe kawałki.
Krok 6:
Miałem mniej dat i dodałem garść żurawiny i garść jasnych rodzynek.
Krok 7:
Przygotuj okruchy do posypania.
Krok 8:
Wymieszaj mąkę, cukier puder ,płatki zbożowe (wcześniej je zmieliłem, ale nie jest to konieczne) i masło.
Krok 9:
Zmielić na okruchy.
Krok 10:
Rozwałkuj ciasto i włóż do formy. Nakłuj widelcem, przykryj ciasto kartką papieru i wlej ładunek (fasola lub groszek). Piec w 180 C przez około 15 minut.
Krok 11:
Usuń papier z ładunkiem i upiecz ciasto przez kolejne 10-15 minut, aż będzie gotowe.
Krok 12:
Na gotowe ciasto nakładamy nadzienie (łatwiej to zrobić mokrymi rękami).
Krok 13:
Posyp okruchy na wierzchu.
Krok 14:
I piec w 180 C przez około 15-20 minut, aż się zarumieni. Ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia, pokroić w kwadraty i podać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g