Ciasto kruche z daktylami i orzechami

te delikatne kwadraty doskonale uzupełnią Twój słodki stół! Ciasto jest delikatne i chrupiące, a ponieważ nadzienie jest dość słodkie, można zmniejszyć ilość cukru w cieście i kruszonce.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 26 % 20 g
węglowodany 67 % 52 g
405 kcal
IG: 2 / 6 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zróbmy test.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce kombajnu wymieszaj mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone na kawałki. Zmiel wszystko do stanu miękiszu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj zimne mleko (może to wymagać trochę więcej lub mniej, dodaj 1 łyżkę) i mieszaj, aż będzie wilgotne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zbieramy okruchy w Kom i wysyłamy do lodówki na 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do nadzienia w kombajnie wymieszaj daktyle (bez pestek) i orzechy. Zmiel na jednorodną mieszaninę. Jeśli nie ma kombajnu, pokrój wszystko nożem na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Miałem mniej dat i dodałem garść żurawiny i garść jasnych rodzynek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj okruchy do posypania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj mąkę, cukier puder ,płatki zbożowe (wcześniej je zmieliłem, ale nie jest to konieczne) i masło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmielić na okruchy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj ciasto i włóż do formy. Nakłuj widelcem, przykryj ciasto kartką papieru i wlej ładunek (fasola lub groszek). Piec w 180 C przez około 15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Usuń papier z ładunkiem i upiecz ciasto przez kolejne 10-15 minut, aż będzie gotowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na gotowe ciasto nakładamy nadzienie (łatwiej to zrobić mokrymi rękami).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp okruchy na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    I piec w 180 C przez około 15-20 minut, aż się zarumieni. Ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia, pokroić w kwadraty i podać. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy