ciasto posiekane ze skondensowanym mlekiem

ciasto przygotowane zgodnie z zasadami wzorowych gospodyń domowych z XIX wieku! Studiując przepisy na posiekane ciasto na stronach internetowych, zainteresowało mnie to, że istnieją dwa przepisy o tej samej nazwie. Opis ciasta, krem jest podobny, a przepis na ciasto jest inny. Zauważam, że są 2 podobne ciasta: Stepka-Raczkująca "i & quot; Domowy Napoleon & quot;. Wskazówkę znalazłam w książce & quot;wzorowa kuchnia & quot; wydanie z 1892 r. w tym czasie, oprócz tak znanych rodzajów ciasta jak: Francuskie, parzone itp. P., było też posiekane ciasto, tak to się nazywało zgodnie z zasadą przygotowania, zamrożone masło zostało posiekane z mąką w kaszę i na tym zagniatano ciasto. Co więcej, książka oferowała 2 Przepisy: 1-z oleju chukhon, mąki, jajka i wody, użyłem go do przygotowania ciast, oczywiście zastąpiłem masło chukhon. 2 - z masła, mąki, jajka i śmietany (tak podobne do ciasta "Domowy Napoleon"). Ciasto pięknie się rozwałkowuje, wypieki są bardzo smaczne. Idealny do robienia ciastek, ciastek i innych wyrobów cukierniczych. Najbardziej zaskoczyło mnie to, że po nocnej impregnacji ciasta nie zmiękły, ciasto zostało namoczone, a ciasta pozostały chrupiące.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 33 % 23 g
węglowodany 57 % 39 g
389 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty niezbędne do przygotowania posiekanego ciasta. Ilość wody jest wskazana w przybliżeniu, lepiej wziąć szklankę wody i dodać podczas wyrabiania ciasta, samo ciasto weźmie wymaganą ilość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lepiej jest posiekać zamrożone masło sekcją, chociaż popełniłem małe niedopatrzenie, wygodniej jest posiekać w specjalnym korytku, a nie na desce, tam też można zagnieść ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj drobno, aż do zbóż.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Uformuj zjeżdżalnię, zrób wgłębienie, rozbij jajko w zagłębienie. Zagnieść ciasto, dodając wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uformuj bułkę z ciasta i wstaw do lodówki na 30 minut. Wszystkie inne operacje wykonywać tylko z zimnym ciastem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dla wygody kroję bułkę na równe kawałki, a następnie wysyłam do lodówki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmujemy kawałek ciasta z lodówki, rozwałkowujemy ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Formujemy skórkę na ciasto, kładziemy na zimnej blasze do pieczenia, przekłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ważne: zimne ciasta powinny dostać się do piekarnika. Do tego celu używam 3 aluminiowych blach do pieczenia. 2 stoją z ciastami w lodówce, jeden w piekarniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto pieczemy na złoty kolor

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Schłodzić ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Krem robimy z gotowanego skondensowanego mleka i masła.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połącz mleko skondensowane i zmiękczone masło.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ubij mikserem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj każde ciasto kremem i uformuj ciasto.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Nie smaruj górnej części, połóż na niej ładunek. Nie stawiaj Kettlebell, tostowo ważonej pokrywy lub ciężkiego talerza. Wyślij wraz z ładunkiem na noc do lodówki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rano posmaruj całe ciasto pozostałą śmietaną..

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posyp okruchami (możesz zrobić osobne ciasto i rozbić je na proszek) i kawałkami czekolady.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Można podawać na śniadanie. Szczerze mówiąc, domownicy będą zachwyceni takim śniadaniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy