ciasto czekoladowe z twarogiem i wiśniami

delikatna warstwa twarogu i soczyste wiśnie podbiją twoje serce! Ciasto jest delikatne, kruche i umiarkowanie słodkie, więc jeśli lubisz słodsze, możesz nieznacznie zwiększyć ilość cukru w cieście lub nadzieniu. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 24 % 15 g
węglowodany 61 % 38 g
287 kcal
IG: 32 / 0 / 68

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce kombajnu przesiej mąkę, kakao, cukier puder i proszek do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki i zmiel wszystko szybkimi ruchami do miękiszu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj żółtko i 1 łyżkę do okruchów masła. l kwaśna śmietana. Wymieszaj, powinniśmy uzyskać wilgotne okruchy, które łatwo łączą się w grudkę, jeśli mieszanina jest sucha, dodaj trochę kwaśnej śmietany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zbieramy powstałe mokre okruchy w bryłę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto dzielimy na 2 części, jedna część powinna być większa od drugiej. Ciasto wysyłamy do lodówki na 15-20 minut (lub lepiej dłużej).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Składniki do nadzienia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj cukier, cukier waniliowy i żółtko do twarogu, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj łyżkę skrobi (semoliny lub mąki), mieszaj, aż będzie gładka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyciśnij wiśnie z soku, dodaj do nich skrobię i cukier, jeśli chcesz (nie dodałem), wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zbieranie ciasta. Większość ciasta rozwałkowujemy i układamy w formie, tworząc Nie wysokie boki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż nadzienie twarogowe na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż wiśnie na twarogu. Jeśli boki są wysokie, przycinamy je.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zetrzyj mniejszą część ciasta na tarce (aby ciasto łatwiej było zetrzeć, wyślij je do zamrażarki na 15 minut) i wyrównaj na powierzchni ciasta. Piec ciasto w 180 C przez około 45 minut. Gotowe ciasto pozwól całkowicie ostygnąć, a dopiero potem pokrój.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy