skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto
Krok 2:
W misce kombajnu przesiej mąkę, kakao, cukier puder i proszek do pieczenia.
Krok 3:
Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki i zmiel wszystko szybkimi ruchami do miękiszu.
Krok 4:
Dodaj żółtko i 1 łyżkę do okruchów masła. l kwaśna śmietana. Wymieszaj, powinniśmy uzyskać wilgotne okruchy, które łatwo łączą się w grudkę, jeśli mieszanina jest sucha, dodaj trochę kwaśnej śmietany.
Krok 5:
Zbieramy powstałe mokre okruchy w bryłę.
Krok 6:
Ciasto dzielimy na 2 części, jedna część powinna być większa od drugiej. Ciasto wysyłamy do lodówki na 15-20 minut (lub lepiej dłużej).
Krok 7:
Składniki do nadzienia.
Krok 8:
Dodaj cukier, cukier waniliowy i żółtko do twarogu, wymieszaj.
Krok 9:
Dodaj łyżkę skrobi (semoliny lub mąki), mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 10:
Wyciśnij wiśnie z soku, dodaj do nich skrobię i cukier, jeśli chcesz (nie dodałem), wymieszaj.
Krok 11:
Zbieranie ciasta. Większość ciasta rozwałkowujemy i układamy w formie, tworząc Nie wysokie boki.
Krok 12:
Rozłóż nadzienie twarogowe na wierzchu.
Krok 13:
Rozłóż wiśnie na twarogu. Jeśli boki są wysokie, przycinamy je.
Krok 14:
Zetrzyj mniejszą część ciasta na tarce (aby ciasto łatwiej było zetrzeć, wyślij je do zamrażarki na 15 minut) i wyrównaj na powierzchni ciasta. Piec ciasto w 180 C przez około 45 minut. Gotowe ciasto pozwól całkowicie ostygnąć, a dopiero potem pokrój.
Krok 15:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g