sernik waniliowy

pachnący i delikatny sernik zachwyci całą rodzinę swoim smakiem! Sernik okazuje się bardzo smaczny. Baza czekoladowa doskonale komponuje się z delikatnym waniliowym aromatem nadzienia.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 11 g
tłuszcze 28 % 15 g
węglowodany 51 % 27 g
338 kcal
IG: 7 / 43 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj bazę ciasteczek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W kombajnie rozdrabniamy ciasteczka na drobny miękisz. Dodaj proszek kakaowy i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło i dodaj do wątroby.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszaj, aż utworzy się wilgotny plastyczny okruch. Jeśli okruchy są suche i kruszą się, dodaj trochę stopionego masła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wynikowym mokrym okruchem rozkładamy spód i boki formy (użyłem formy 22 cm). Masę dobrze ubijamy i chowamy formę w lodówce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj nadzienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce kombajnu z nożami rozprowadzamy twaróg, cukier i cukier waniliowy. Zmiel twaróg, aż będzie gładki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Biała czekolada topi się.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wbij 3 jajka do startego twarogu pojedynczo (jeśli jajka są małe, weź 4 szt.), dokładnie zmiel masę twarogową po każdym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj rozpuszczoną czekoladę i skrobię, wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż nadzienie do formy i upiecz ciasto w temperaturze 180 C przez około 1 godzinę. Każdy piekarnik jest inny, więc skup się na stanie sera, powinien się lekko zrumienić na wierzchu. Mój sernik pieczony przez 45 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozwól sernikowi całkowicie ostygnąć i dopiero wtedy pokrój. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy