skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj bazę ciasteczek.
Krok 2:
W kombajnie rozdrabniamy ciasteczka na drobny miękisz. Dodaj proszek kakaowy i wymieszaj.
Krok 3:
Roztop masło i dodaj do wątroby.
Krok 4:
Mieszaj, aż utworzy się wilgotny plastyczny okruch. Jeśli okruchy są suche i kruszą się, dodaj trochę stopionego masła.
Krok 5:
Wynikowym mokrym okruchem rozkładamy spód i boki formy (użyłem formy 22 cm). Masę dobrze ubijamy i chowamy formę w lodówce.
Krok 6:
Przygotuj nadzienie.
Krok 7:
W misce kombajnu z nożami rozprowadzamy twaróg, cukier i cukier waniliowy. Zmiel twaróg, aż będzie gładki.
Krok 8:
Biała czekolada topi się.
Krok 9:
Wbij 3 jajka do startego twarogu pojedynczo (jeśli jajka są małe, weź 4 szt.), dokładnie zmiel masę twarogową po każdym.
Krok 10:
Dodaj rozpuszczoną czekoladę i skrobię, wymieszaj.
Krok 11:
Włóż nadzienie do formy i upiecz ciasto w temperaturze 180 C przez około 1 godzinę. Każdy piekarnik jest inny, więc skup się na stanie sera, powinien się lekko zrumienić na wierzchu. Mój sernik pieczony przez 45 minut.
Krok 12:
Pozwól sernikowi całkowicie ostygnąć i dopiero wtedy pokrój. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g