Ciasto Newski

magiczne ciasto, delikatne i soczyste, z odległych wspomnień z dzieciństwa. Wiele osób kojarzy ciasto newskie ze wspomnieniami z dzieciństwa, ponieważ to ciasto było sprzedawane w kuchni. Pyszne, delikatne z przyjemnym kremem i impregnacją - teraz również istotne, jak pyszne śniadanie, ciasto na wakacje, można również przygotować na Wielkanoc. Przygotuj się z ciasta drożdżowego, koniecznie nasączonego syropem i kremem maślanym. Lepiej posypać cukrem pudrem na wierzchu. Ciasto można przygotować duże, w formie ciasta, preferuję małe bułeczki.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 71 % 45 g
315 kcal
IG: 0 / 2 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto drożdżowe przygotowane w sposób ciastowaty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej szklankę ciepłej wody do miski i rozpuść w niej sprasowane drożdże.. saszetka cukru waniliowego, szklanka przesianej mąki. Wymieszaj i umieść ciasto w ciepłym miejscu na 2-2, 5 godziny. Pamiętaj, aby przykryć lnianą serwetką lub bawełną

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kiedy ciasto fermentuje, zagniataj ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj szklankę ciepłej wody, zmiękczone masło, 3 jajka, cukier, sól. mieszać. Na koniec dodaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto. Ciasto przykrywamy serwetką i umieszczamy w ciepłym miejscu, aby się rozdzielić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas procesu fermentacji. ciasto należy ugniatać raz lub dwa razy. Ciasto jest gotowe, gdy nie przykleja się do dłoni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto dzielimy na równe kawałki, zwijamy bułki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kładziemy koloboki na protvenie nasmarowanym olejem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj bułki ubitym żółtkiem i wyślij do piekarnika na 30 minut. Piekarnik jest podgrzewany do 200 stopni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe bułki wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy im ostygnąć w temperaturze pokojowej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Krem przygotowujemy z masła, cukru i skondensowanego mleka. Możesz dodać do kremu koniak 50-75 ml, wanilię lub inne aromaty do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozetrzyj zmiękczone masło cukrem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj mleko skondensowane i ponownie zetrzyj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowy krem powinien mieć gęstą i jednolitą konsystencję.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Impregnacja jest przygotowywana z cukru, wody i koniaku.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Cukier miesza się z wodą, doprowadza do wrzenia na średnim ogniu, gotuje przez 5-7 minut. Następnie syrop stygnie i dodaj koniak do schłodzonego syropu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Każdą bułkę kroi się na 2 części, spód nasącza się syropem, smaruje kremem i łączy obie części.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posyp cukrem pudrem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Z takim ciastem Neva możesz zjeść niedzielne śniadanie lub wieczorem napić się herbaty z Gośćmi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g

Podobne przepisy