Babeczka z lukrem

Prosty przepis na pyszne i delikatne babeczki! Przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie. Wynik jest niesamowity. Zwierzęta są zachwycone.
JanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 23 % 15 g
węglowodany 67 % 43 g
313 kcal
IG: 2 / 2 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozgrzej piekarnik do 180°. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż masło do głębokiej miski i włóż do kuchenki mikrofalowej na 10 sekund, aby trochę się rozpuściło. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodajemy jedno jajko na raz, dokładnie mieszamy i dodajemy cukier waniliowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mąkę do miski na olej, mieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie powoli wlewaj mleko, ciągle mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasze ciasto jest gotowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz zajmijmy się foremkami do babeczek. Jeśli nie masz takich papierowych koszy, dokładnie posmaruj foremkę do babeczek masłem i posyp mąką, w przeciwnym razie wszystko się przyklei.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej ciasto do foremek na około 3/4, umieść na blasze do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20-25 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmujemy nasze gotowe babeczki i czekamy, aż ostygną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Opcje dekoracji mogą być dowolne. Wziąłem 2 torebki gotowego lukru cukrowego. W małym rondlu zagotuj wodę. Po zagotowaniu wyłącz i odczekaj 5 minut, po czym opuść do niego torebkę glazury na 3-5 minut. Następnie wyjmujemy, kładziemy na ręczniku, lekko zgniatamy palcem, aby masa stała się jednorodna, a następnie odcinamy krawędzie torby i dekorujemy nasze schłodzone babeczki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nie mogłem tego dodać do składników, więc napiszę tutaj. Również do dekoracji użyłem takiego proszku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    To wszystko! Nasze cudowne, delikatne, pyszne babeczki są gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy