kurczak tytoniowy na maśle

szybko się gotuje, okazuje się niesamowicie pyszny! Jemy całą rodzinę. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wychodzi bardzo smacznie
lena29Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 16 g
tłuszcze 53 % 18 g
węglowodany 0 % 0 g
231 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

rozłóż kurczaka z grzbietu, aby pierś pozostała nienaruszona i zetrzyj ją ze wszystkich stron solą, pieprzem i adjiką. Połóż kurczaka skórą do góry na blasze wyłożonej folią, umieszczając kilka kawałków masła pod tuszą. Wlej 100-150 ml na blachę do pieczenia.woda. Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni. przez 20-25 minut, stale podlewając powstały sok. Następnie grilluj przez 5 minut, aby skórka ptaka stała się rumiana.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy