kurczak tytoniowy na maśle
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
rozłóż kurczaka z grzbietu, aby pierś pozostała nienaruszona i zetrzyj ją ze wszystkich stron solą, pieprzem i adjiką. Połóż kurczaka skórą do góry na blasze wyłożonej folią, umieszczając kilka kawałków masła pod tuszą. Wlej 100-150 ml na blachę do pieczenia.woda. Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni. przez 20-25 minut, stale podlewając powstały sok. Następnie grilluj przez 5 minut, aby skórka ptaka stała się rumiana.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g