ciasto parzone

bardzo prosty przepis na ciasto parzone pasuje do każdego wypieku!
TeodoraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 41 % 15 g
węglowodany 43 % 16 g
203 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej do rondla, lepiej wziąć patelnię z grubym dnem, całą wodę.Pokrój w nią olej i dodaj szczyptę soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Doprowadzić do wrzenia i przełączyć na mały ogień.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodajemy mąkę i staramy się unikać grudek.Ale jeśli tak się stanie, musisz usunąć z ognia i stłumić ciasto popychaczem. Dokładnie wymieszaj. Kolejne 2 minuty, na małym ogniu i wyjmij z pieca. Ciasto powinno odchodzić od boków patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dojemy ciasto do ostygnięcia, do około 60 gr. Następnie dodajemy jajka pojedynczo. Ważne jest, aby wymieszać po każdym jajku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tolkushka i tutaj pomoże.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie włóż ciasto do kornetu, zastąpiłem go gęstą plastikową torbą z wyciętym rogiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zrób ciasteczka o dowolnym kształcie na blasze wyłożonej pergaminem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Musisz piec ciasta w temperaturze 180-200 GR przez 30-40 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasta okażą się puste i można je wypełnić dowolnym kremem. Użyłem zwykłego kremu białkowego.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy