skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto.
Krok 2:
Przygotowanie ciasta. Wymieszaj mąkę, suche drożdże, zmiękczone masło, śmietanę.
Krok 3:
Zagnieść plastikowe ciasto, które lekko przylega do dłoni, w razie potrzeby dodać mąkę.
Krok 4:
Włóż gotowe ciasto do celofanowej torby i wyślij do lodówki na 30 minut.
Krok 5:
Składniki do nadzienia.
Krok 6:
Opiekamy orzechy włoskie i siekamy je.
Krok 7:
Zmiel mąkę z masłem i cukrem/
Krok 8:
Dodaj orzechy włoskie.
Krok 9:
Bierzemy ciasto z lodówki, dzielimy na 2 części, aby wygodnie było je rozwałkować. Posyp stół mąką, rozwałkuj ciasto na cienką warstwę.
Krok 10:
Rozłóż połowę nadzienia na całej warstwie ciasta.
Krok 11:
Rozwałkuj ciasto na bułkę.
Krok 12:
Pokrój rolkę nożem na kawałki o szerokości około 4 cm. Wstrząśnij jajkiem i posmaruj wierzch ciasteczek nazuk, możesz również posypać wierzch cukrem.
Krok 13:
Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i rozłóż nazuk. To samo powtarzamy z drugą częścią ciasta i pozostałym nadzieniem. Mam 20 sztuk. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-30 minut.
Krok 14:
Ormiański nazuk jest gotowy, odstawiamy do ostygnięcia i podajemy do herbaty. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g