Ormiański nazuk - ciasteczka

Spróbuj kruchego nazuk z nadzieniem orzechowym - chcesz dodatki! Nazuk-pieczenie kuchni ormiańskiej. Nazuk może być słodki i słony, z nadzieniem maślano-mącznym. Zrobiłam słodki nazuk z nadzieniem orzechowym. Przygotowanie jest łatwe, nie zajmuje dużo czasu, ale okazuje się pyszne, kruche, chrupiące, umiarkowanie słodkie ciasteczka.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 42 % 31 g
węglowodany 49 % 36 g
448 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie ciasta. Wymieszaj mąkę, suche drożdże, zmiękczone masło, śmietanę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść plastikowe ciasto, które lekko przylega do dłoni, w razie potrzeby dodać mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż gotowe ciasto do celofanowej torby i wyślij do lodówki na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Składniki do nadzienia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opiekamy orzechy włoskie i siekamy je.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel mąkę z masłem i cukrem/

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj orzechy włoskie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Bierzemy ciasto z lodówki, dzielimy na 2 części, aby wygodnie było je rozwałkować. Posyp stół mąką, rozwałkuj ciasto na cienką warstwę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż połowę nadzienia na całej warstwie ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj ciasto na bułkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój rolkę nożem na kawałki o szerokości około 4 cm. Wstrząśnij jajkiem i posmaruj wierzch ciasteczek nazuk, możesz również posypać wierzch cukrem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i rozłóż nazuk. To samo powtarzamy z drugą częścią ciasta i pozostałym nadzieniem. Mam 20 sztuk. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-30 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ormiański nazuk jest gotowy, odstawiamy do ostygnięcia i podajemy do herbaty. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy