skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne produkty.
Krok 2:
Z mąki wlej 50 g; resztę mąki przesiej solą do miski. Wlej drożdże i cukier, wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Mleko mieszamy z wodą i podgrzewamy. W mące robimy zagłębienie i wlewamy do niego mleko.
Krok 4:
Zagnieść ciasto drewnianą łyżką lub veselką.
Krok 5:
Następnie wlej olej i kontynuuj ugniatanie. Najpierw w misce, a następnie zrzuć ciasto na stół i kontynuuj ugniatanie, wlewając pozostałą mąkę.
Krok 6:
Gdy tylko ciasto zacznie pozostawać w tyle za rękami, przestajemy dodawać mąkę. Zwykle mam gram 20 mąki. Ciasto zwijamy w kulkę, smarujemy olejem, wkładamy do dużej miski lub rondla, przykrywamy ręcznikiem i wyjmujemy w ciepłe miejsce na około dwie godziny. Ponieważ to ciasto jest wytwarzane w sposób bezpieczny dla pary, nadaje się dłużej.
Krok 7:
Po dwóch godzinach ciasto ugniatamy, ponownie zwijamy i ponownie pozwalamy na godzinę.
Krok 8:
Następnie podziel go na dwie części (możesz upiec jeden duży Bochenek).
Krok 9:
Ugniatamy każdą część w ciasto i formujemy batonik.
Krok 10:
Owijamy raz
Krok 11:
Drugi raz
Krok 12:
Zginamy krawędzie.
Krok 13:
Odwróć szew w dół i zwiń. Kładziemy bochenki na blasze wyłożonej blachą do pieczenia (mam Teflon)
Krok 14:
Przykryj wilgotnym ręcznikiem i ustaw na próbę przez 20 minut. Następnie wykonujemy nacięcia i smarujemy wodą lub emulsją olejową (woda i olej roślinny 50 na 50).
Krok 15:
Umieść blachę do pieczenia w rozgrzanym do 200 stopni i piecz przez około pół godziny. Raz podczas pieczenia należy skropić zimną wodą - wtedy gwarantujemy chrupiącą skórkę. Kieruj się kolorem i pysznym zapachem z piekarnika.
Krok 16:
Pieczone bochenki wyjmujemy z piekarnika, zawijamy w ręcznik.
Krok 17:
Oto takie różowe, które się okazują! Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Miłego pieczenia!
cała moja rodzina prosi teraz o upieczenie domowego chleba. A kiedy dom pachnie chlebem i ciastami-powrót do niego jest podwójnie przyjemny.
życzę wszystkim szczęścia i rodzinnego dobrobytu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g