bochenek mleczny krojony

Masz dość chleba kupionego w sklepie? Pieczemy własne, domowe! Mój mąż uwielbia jeść na śniadanie kilka kawałków bochenka mleka z roztopionym serem. Ale czasami jest zbyt leniwy, aby iść do sklepu po ten Bochenek! A ostatnio chleb stał się trochę bez smaku. Postanowiłem więc sam spróbować upiec go w domu. Wynik zadowolony!
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 70 % 40 g
268 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z mąki wlej 50 g; resztę mąki przesiej solą do miski. Wlej drożdże i cukier, wszystko dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mleko mieszamy z wodą i podgrzewamy. W mące robimy zagłębienie i wlewamy do niego mleko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto drewnianą łyżką lub veselką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej olej i kontynuuj ugniatanie. Najpierw w misce, a następnie zrzuć ciasto na stół i kontynuuj ugniatanie, wlewając pozostałą mąkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy tylko ciasto zacznie pozostawać w tyle za rękami, przestajemy dodawać mąkę. Zwykle mam gram 20 mąki. Ciasto zwijamy w kulkę, smarujemy olejem, wkładamy do dużej miski lub rondla, przykrywamy ręcznikiem i wyjmujemy w ciepłe miejsce na około dwie godziny. Ponieważ to ciasto jest wytwarzane w sposób bezpieczny dla pary, nadaje się dłużej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po dwóch godzinach ciasto ugniatamy, ponownie zwijamy i ponownie pozwalamy na godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie podziel go na dwie części (możesz upiec jeden duży Bochenek).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ugniatamy każdą część w ciasto i formujemy batonik.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Owijamy raz

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Drugi raz

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zginamy krawędzie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odwróć szew w dół i zwiń. Kładziemy bochenki na blasze wyłożonej blachą do pieczenia (mam Teflon)

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj wilgotnym ręcznikiem i ustaw na próbę przez 20 minut. Następnie wykonujemy nacięcia i smarujemy wodą lub emulsją olejową (woda i olej roślinny 50 na 50).

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Umieść blachę do pieczenia w rozgrzanym do 200 stopni i piecz przez około pół godziny. Raz podczas pieczenia należy skropić zimną wodą - wtedy gwarantujemy chrupiącą skórkę. Kieruj się kolorem i pysznym zapachem z piekarnika.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pieczone bochenki wyjmujemy z piekarnika, zawijamy w ręcznik.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Oto takie różowe, które się okazują! Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Miłego pieczenia!

cała moja rodzina prosi teraz o upieczenie domowego chleba. A kiedy dom pachnie chlebem i ciastami-powrót do niego jest podwójnie przyjemny.

życzę wszystkim szczęścia i rodzinnego dobrobytu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy