skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zestaw produktów.
Krok 2:
Pokrój filet z kurczaka w cienkie Tworzywa sztuczne, ubij między dwie warstwy folii i posmaruj mieszanką sosu sojowego i zmiażdżonego czosnku. Sprzątamy w chłodnym miejscu na kilka godzin. Obierz cebulę, marchewkę, ziemniaki, umyj, pokrój w cienkie plasterki. Wytrzyj pieczarki wilgotną szmatką, posiekaj grubymi płytkami.
Krok 3:
Warzywa i grzyby z kolei w rozgrzanym oleju, aż będą przezroczyste i miękkie. Posiekaj zielenie.
Krok 4:
Filety wyjmujemy z lodówki. Przykryj naczynie do pieczenia folią, posmaruj olejem. Kładziemy kilka dużych plasterków fileta, smarujemy ubitym jajkiem.
Krok 5:
Połóż warzywa, grzyby i zioła na wierzchu, dodaj sól i posyp przyprawami. Krawędzie pozostawiamy wolne.
Krok 6:
Następnie powtarzamy operację, próbując podnieść plastry fileta, aby konstrukcja była zaokrąglona do góry. Wszystko dobrze dociskamy, tworząc kopułę, smarujemy wierzch resztkami jajka i posypujemy sezamem.
Krok 7:
Podnieś krawędzie folii w kółko i lekko ściśnij. Należy to zrobić, aby sok pozostał w środku.
Krok 8:
Włóż formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez czterdzieści minut. Następnie zwiększ temperaturę do 220 stopni i zrumień górę przez kolejne 10 minut.
Krok 9:
Przenieś gotowe danie na duży talerz, udekoruj zielenią. Kroimy na porcje i karmimy wszystkie zwierzęta. Wewnątrz filet jest bardzo delikatny i soczysty. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g