zapiekanka z kurczaka

nie wiesz, co ugotować w dzień wolny? Jest rozwiązanie. Polecam: pyszne gorące danie z fileta z kurczaka na niedzielny lunch lub kolację. Możesz ugotować jedną dużą zjeżdżalnię lub zrobić porcje dla każdego członka rodziny. Jako warstwę możesz wziąć dowolne warzywa, które lubisz-ziemniaki, cukinię, bakłażany... Dodałam grzyby.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 12 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 28 % 7 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zestaw produktów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filet z kurczaka w cienkie Tworzywa sztuczne, ubij między dwie warstwy folii i posmaruj mieszanką sosu sojowego i zmiażdżonego czosnku. Sprzątamy w chłodnym miejscu na kilka godzin. Obierz cebulę, marchewkę, ziemniaki, umyj, pokrój w cienkie plasterki. Wytrzyj pieczarki wilgotną szmatką, posiekaj grubymi płytkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Warzywa i grzyby z kolei w rozgrzanym oleju, aż będą przezroczyste i miękkie. Posiekaj zielenie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Filety wyjmujemy z lodówki. Przykryj naczynie do pieczenia folią, posmaruj olejem. Kładziemy kilka dużych plasterków fileta, smarujemy ubitym jajkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż warzywa, grzyby i zioła na wierzchu, dodaj sól i posyp przyprawami. Krawędzie pozostawiamy wolne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie powtarzamy operację, próbując podnieść plastry fileta, aby konstrukcja była zaokrąglona do góry. Wszystko dobrze dociskamy, tworząc kopułę, smarujemy wierzch resztkami jajka i posypujemy sezamem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podnieś krawędzie folii w kółko i lekko ściśnij. Należy to zrobić, aby sok pozostał w środku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez czterdzieści minut. Następnie zwiększ temperaturę do 220 stopni i zrumień górę przez kolejne 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś gotowe danie na duży talerz, udekoruj zielenią. Kroimy na porcje i karmimy wszystkie zwierzęta. Wewnątrz filet jest bardzo delikatny i soczysty. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy