pasztet z podrobów z kurczaka w stylu francuskim

elegancki pasztet z prostych potraw! Goście są zachwyceni! Czy wiesz, że Francuzi uważają podroby z kurczaka za przysmak? Może powinieneś przyjrzeć się bliżej tym znanym produktom? Przygotowane z nich danie jest nie tylko smaczne-ale także bardzo zdrowe!
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 14 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 7 % 2 g
170 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty. Chcę zwrócić uwagę, że wszystkie podroby i filety powinny być schłodzone-w żadnym wypadku nie zamrożone. Nie ignoruj przypraw! Skład soli przyprawowej: sól morska, bazylia, majeranek, estragon,seler, mięta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lekko posmaruj dużą patelnię olejem roślinnym, a następnie rozpuść na niej trzy łyżki masła i dobrze podgrzej na dużym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Najpierw usmaż żołądki, potem serca, na końcu wątrobę. Około dwóch minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć podroby na dużym ogniu, bez pokrywki, ciągle mieszając. Uwaga! Strzelaj mocno olejem! Po lekkim zrumienieniu każdej partii wyciśnij zawartość z oleju łopatką i włóż do miski. Filety pozostawiamy na surowo.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w kostkę. Odcedź rozgotowany olej, wytrzyj patelnię serwetką, włóż jeszcze dwie łyżki. l świeży olej i pozwól cebuli na małym ogniu, aż będzie jasnożółty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Chłodzimy wszystko. Teraz przekręcamy wszystkie produkty przez maszynę do mięsa, najlepiej dwa razy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj jajko, przyprawy, wlej połowę śmietany i koniak, dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz potrzebujemy mocnego miksera lub blendera. Dokładnie ubij masę, aż będzie puszysta. stopniowo dodając resztę śmietany i pozostałe masło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W foremkach rozprowadzamy ubitą masę, wyrównujemy mokrą silikonową szpatułką;

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść formę na blasze do pieczenia i wlej do niej gorącą wodę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj w gorącym piekarniku przez 10 minut. Następnie posmaruj powierzchnię pasztetu masłem za pomocą silikonowej szczotki. Następnie gotuj przez kolejne 10-15 minut, aż lekko się zrumieni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe pasztety lekko ostudzić, ostrożnie wyjąć na talerz i udekorować ziołami. Najlepiej smakują w ciepłej formie, gdy stoją trochę pod pokrywką lub folią. Ale zimne też są pyszne! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal / 100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Serce z kurczaka - 159   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Żołądki z kurczaka - 114   kcal/100g

Podobne przepisy