skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne produkty. Chcę zwrócić uwagę, że wszystkie podroby i filety powinny być schłodzone-w żadnym wypadku nie zamrożone. Nie ignoruj przypraw! Skład soli przyprawowej: sól morska, bazylia, majeranek, estragon,seler, mięta.
Krok 2:
Lekko posmaruj dużą patelnię olejem roślinnym, a następnie rozpuść na niej trzy łyżki masła i dobrze podgrzej na dużym ogniu.
Krok 3:
Najpierw usmaż żołądki, potem serca, na końcu wątrobę. Około dwóch minut.
Krok 4:
Smażyć podroby na dużym ogniu, bez pokrywki, ciągle mieszając. Uwaga! Strzelaj mocno olejem! Po lekkim zrumienieniu każdej partii wyciśnij zawartość z oleju łopatką i włóż do miski. Filety pozostawiamy na surowo.
Krok 5:
Pokrój cebulę w kostkę. Odcedź rozgotowany olej, wytrzyj patelnię serwetką, włóż jeszcze dwie łyżki. l świeży olej i pozwól cebuli na małym ogniu, aż będzie jasnożółty.
Krok 6:
Chłodzimy wszystko. Teraz przekręcamy wszystkie produkty przez maszynę do mięsa, najlepiej dwa razy.
Krok 7:
Dodaj jajko, przyprawy, wlej połowę śmietany i koniak, dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Teraz potrzebujemy mocnego miksera lub blendera. Dokładnie ubij masę, aż będzie puszysta. stopniowo dodając resztę śmietany i pozostałe masło.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W foremkach rozprowadzamy ubitą masę, wyrównujemy mokrą silikonową szpatułką;
Krok 10:
Umieść formę na blasze do pieczenia i wlej do niej gorącą wodę.
Krok 11:
Gotuj w gorącym piekarniku przez 10 minut. Następnie posmaruj powierzchnię pasztetu masłem za pomocą silikonowej szczotki. Następnie gotuj przez kolejne 10-15 minut, aż lekko się zrumieni.
Krok 12:
Gotowe pasztety lekko ostudzić, ostrożnie wyjąć na talerz i udekorować ziołami. Najlepiej smakują w ciepłej formie, gdy stoją trochę pod pokrywką lub folią. Ale zimne też są pyszne! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal / 100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Serce z kurczaka - 159 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g
- Żołądki z kurczaka - 114 kcal/100g