omlet z papryką cukinia i pomidorami

pyszne i zdrowe śniadanie dla miłośników cukinii. Jasne, piękne, letnie świeże! Nadeszło lato-czas na objadanie się warzywami. Jeśli ugotujesz takie śniadanie w domu, wszyscy będą zadowoleni, nawet ci, którzy wcześniej nie lubili cukinii.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 47 % 8 g
węglowodany 29 % 5 g
86 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty. Cukinia powinna być młoda, smukła, z delikatnym środkiem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włącz piekarnik na 200 stopni. Cukinię kroimy w plastry o grubości jednego centymetra. Nasmaruj formę o małym rozmiarze olejem roślinnym. Włóż do niego cukinię, posyp solą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż słodką paprykę pokrojoną w paski na wierzchu. Sól, posyp przyprawami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Robienie mieszanki omletów. Lekko ubij jajka ze śmietaną, kefirem, słodką papryką i solą. Nie musisz mocno ubijać, w przeciwnym razie omlet gwałtownie spadnie po ostygnięciu. Dodaj posiekane warzywa, mąkę i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij warzywa mieszanką omletów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na wierzchu kładziemy plasterki pomidorów, rozrzucamy kawałki oleju i posypujemy natką pietruszki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść formę w rozgrzanym piekarniku i piecz przez 30-40 minut. Spójrz na swój piekarnik. Środek powinien całkowicie zgęstnieć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotowe danie z piekarnika, lekko ostudź, pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!

cukinia jest bardzo delikatna, a papryka jest lekko chrupiąca. Jeśli lubisz bardziej przygotowane warzywa, możesz zamknąć formę folią i wydłużyć czas gotowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy