skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne produkty. Cukinia powinna być młoda, smukła, z delikatnym środkiem.
Krok 2:
Włącz piekarnik na 200 stopni. Cukinię kroimy w plastry o grubości jednego centymetra. Nasmaruj formę o małym rozmiarze olejem roślinnym. Włóż do niego cukinię, posyp solą.
Krok 3:
Połóż słodką paprykę pokrojoną w paski na wierzchu. Sól, posyp przyprawami.
Krok 4:
Robienie mieszanki omletów. Lekko ubij jajka ze śmietaną, kefirem, słodką papryką i solą. Nie musisz mocno ubijać, w przeciwnym razie omlet gwałtownie spadnie po ostygnięciu. Dodaj posiekane warzywa, mąkę i wymieszaj.
Krok 5:
Napełnij warzywa mieszanką omletów.
Krok 6:
Na wierzchu kładziemy plasterki pomidorów, rozrzucamy kawałki oleju i posypujemy natką pietruszki.
Krok 7:
Umieść formę w rozgrzanym piekarniku i piecz przez 30-40 minut. Spójrz na swój piekarnik. Środek powinien całkowicie zgęstnieć.
Krok 8:
Wyjmij gotowe danie z piekarnika, lekko ostudź, pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!
cukinia jest bardzo delikatna, a papryka jest lekko chrupiąca. Jeśli lubisz bardziej przygotowane warzywa, możesz zamknąć formę folią i wydłużyć czas gotowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g