czekoladowe Pancho z wiśniami

Łatwy do zrobienia, niesamowicie pyszny do jedzenia deser). Tak delikatny, kremowy smak czekolady, idealny do porannej kawy i na deser po obiedzie.
TeodoraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 61 % 31 g
259 kcal
IG: 35 / 0 / 65

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Będziemy potrzebować dwóch misek o różnych rozmiarach. Do jednego należy wlać wrzącą wodę, a do drugiego, dużego, pokroić masło i złamać czekoladę. Wymieszaj te dwa składniki, aż będą gładkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po ostatecznym stopieniu masła i czekolady miskę można wyczyścić z łaźni wodnej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj orzechy, jeśli je kochasz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej cukier do powstałej masy, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszaj jajka pojedynczo, dokładnie mieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj proszek do pieczenia i mąkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj, możesz użyć miksera, 1-2 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj rozmrożone wiśnie, musisz jak najlepiej pozbyć się mrożonych wiśni z wody. Ale wyciskanie wiśni nie jest tego warte, lepiej po prostu położyć ją na papierowej serwetce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż masę na głębokiej blasze do pieczenia, wyrównaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec w 140-160 stopniach przez 20-30 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po upieczeniu ciasta pozwól mu trochę ostygnąć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Teraz pokrój go na kwadraty.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przygotuj krem: ubij śmietanę, aż będzie gęsta. Połącz śmietanę i śmietanę i ubij trochę więcej. Wlej proszek, smakując, aby nie było zbyt słodko. Wszystko ubijamy. Krem jest gotowy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Deser można zbierać na różne sposoby. Możesz złożyć piramidę, rozprowadzając warstwy na talerzu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    I można podawać w misce, również smarując warstwy. Udekoruj świeżą jagodą.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Bon appetit..!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy