ciasto wiśniowe

kruche ciasto z przyjemną kwaskowatością wiśni. Spróbuj, chcesz więcej! Ciasto z czereśniami nie jest trudne do zrobienia i będziesz zadowolony ze smaku. Kruche i delikatne ciasto kruche można łączyć z nadzieniem z czereśni lub innych jagód. Takie ciasto ozdobi każdy stół, więc przygotujmy go i nie zapomnij zaprosić znajomych na herbatę!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 24 % 11 g
węglowodany 61 % 28 g
220 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie ciasta. Wszystko jest bardzo proste-wymieszaj wszystkie składniki ciasta. Wlej mąkę, sól, cukier do filiżanki, zmiel zmiękczonym masłem. Wlej zimną wodę, zagniataj ciasto w filiżance.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podana ilość składników wystarczy, aby zagnieść ciasto o pożądanej konsystencji. Odkurz stół mąką i dobrze ugniataj ciasto rękami. Najpierw się rozpadnie, dalej ugniataj ciasto, ale potem masło połączy się z mąką, a ciasto stanie się jednorodne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe elastyczne ciasto wkładamy do celofanowej torby i wysyłamy do lodówki na 1 godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie zajmijmy się farszem. Moje wiśnie, a następnie przeciąć na pół i usunąć nasiona.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odcedź nadmiar soku z wiśni, włóż do rondla, umieść na średnim ogniu, dodaj wodę-niekompletną szklankę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Od momentu wrzenia gotujemy czereśnie przez 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W osobnej misce wymieszaj cukier ze skrobią. Wlej tę mieszaninę do wiśni i dobrze wymieszaj. Gotuj, mieszając, przez kolejne 5 minut, aby zagęścić nadzienie. Następnie pozostaw do ostygnięcia, możesz umieścić filiżankę w zimnej wodzie, aby szybko ostygła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmujemy ciasto z lodówki, odcinamy około jednej trzeciej części, która trafi do plecionki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drugą część ciasta, która jest większa, zwijamy w okrąg. Rozwiń średnicę większą niż forma, aby zrobić boki. Moja forma ma średnicę 24 cm, smarujemy formę olejem i rozprowadzamy ciasto, przebijamy widelcem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej schłodzone nadzienie na ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj mniejszą część ciasta i pokrój w paski o szerokości 1,5-2 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie ostrożnie podnieś paski i rozłóż paski prostopadle do pierwszego-zrób plecionkę –

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zginamy resztki wiszących pasków wzdłuż krawędzi formy, tworząc bok.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Koniec widelca ściśnij bok ciasta i równomiernie dociśnij, aby uzyskać ząbkowaną krawędź.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piecz przez 40-45 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyjmij schłodzone ciasto z formy i pokrój. Nie przejmuj się, jeśli część soku wyleje się z pierwszym kawałkiem. Reszta zastygnie w galarecie i nie wylewa się podczas krojenia. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy