skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Przygotowanie ciasta. Wszystko jest bardzo proste-wymieszaj wszystkie składniki ciasta. Wlej mąkę, sól, cukier do filiżanki, zmiel zmiękczonym masłem. Wlej zimną wodę, zagniataj ciasto w filiżance.
Krok 3:
Podana ilość składników wystarczy, aby zagnieść ciasto o pożądanej konsystencji. Odkurz stół mąką i dobrze ugniataj ciasto rękami. Najpierw się rozpadnie, dalej ugniataj ciasto, ale potem masło połączy się z mąką, a ciasto stanie się jednorodne.
Krok 4:
Gotowe elastyczne ciasto wkładamy do celofanowej torby i wysyłamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 5:
W międzyczasie zajmijmy się farszem. Moje wiśnie, a następnie przeciąć na pół i usunąć nasiona.
Krok 6:
Odcedź nadmiar soku z wiśni, włóż do rondla, umieść na średnim ogniu, dodaj wodę-niekompletną szklankę.
Krok 7:
Od momentu wrzenia gotujemy czereśnie przez 10 minut.
Krok 8:
W osobnej misce wymieszaj cukier ze skrobią. Wlej tę mieszaninę do wiśni i dobrze wymieszaj. Gotuj, mieszając, przez kolejne 5 minut, aby zagęścić nadzienie. Następnie pozostaw do ostygnięcia, możesz umieścić filiżankę w zimnej wodzie, aby szybko ostygła.
Krok 9:
Wyjmujemy ciasto z lodówki, odcinamy około jednej trzeciej części, która trafi do plecionki.
Krok 10:
Drugą część ciasta, która jest większa, zwijamy w okrąg. Rozwiń średnicę większą niż forma, aby zrobić boki. Moja forma ma średnicę 24 cm, smarujemy formę olejem i rozprowadzamy ciasto, przebijamy widelcem.
Krok 11:
Wlej schłodzone nadzienie na ciasto.
Krok 12:
Rozwałkuj mniejszą część ciasta i pokrój w paski o szerokości 1,5-2 cm.
Krok 13:
Następnie ostrożnie podnieś paski i rozłóż paski prostopadle do pierwszego-zrób plecionkę –
Krok 14:
Zginamy resztki wiszących pasków wzdłuż krawędzi formy, tworząc bok.
Krok 15:
Koniec widelca ściśnij bok ciasta i równomiernie dociśnij, aby uzyskać ząbkowaną krawędź.
Krok 16:
Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piecz przez 40-45 minut.
Krok 17:
Gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 18:
Wyjmij schłodzone ciasto z formy i pokrój. Nie przejmuj się, jeśli część soku wyleje się z pierwszym kawałkiem. Reszta zastygnie w galarecie i nie wylewa się podczas krojenia. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g