skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty potrzebne do przygotowania ciasta. Na zdjęciu-objętość produktów na 2 ciasta.
Krok 2:
Orzechy włoskie smażyć na rumianym odcieniu na suchej, gorącej patelni.
Krok 3:
Oczyszczamy umyte jabłka z nasion, kroimy w cienkie plasterki. Dodaj gałkę muszkatołową, cynamon, miód i 1 łyżkę.cukier. Wymieszaj i odstaw na żądanie.
Krok 4:
Posiekaj schłodzone orzechy włoskie(najlepiej drobno).
Krok 5:
Najpierw przygotuj ciasto na 1.ciasto. Lekko ubij 3 jajka z 1 szklanką cukru. Wystarczy, że cukier i jajka dobrze się wymieszają, a cukier trochę się rozpuści. Możesz nawet zrezygnować z używania miksera i energicznie mieszać, aż jajka i cukier będą całkowicie gładkie trzepaczką lub drewnianą łyżką.
Krok 6:
Wlej połowę posiekanych orzechów włoskich do mieszanki jajecznej i wymieszaj.
Krok 7:
1 szklankę mąki przesiać przez drobne sito bezpośrednio do mieszanki cukru i jajek. Zagnieść ciasto - powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 8:
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. nasmaruj dzieloną formę o średnicy 24 cm olejem roślinnym (wskazane jest umieszczenie koła pergaminu na dnie formy, aby łatwiej było wyjąć ciasto: po prostu odwróć gotowe schłodzone ciasto i ostrożnie usuń z niego warstwę pergaminu).
Krok 9:
Wlej ćwiartkę przygotowanych jabłek na dno formy.
Krok 10:
Napełnij jabłka połową ciasta na wierzch, a następnie wlej kolejną ćwiartkę jabłek i napełnij je pozostałym ciastem. Powierzchnia ciasta powinna być równa, a ciasto powinno całkowicie pokrywać plasterki jabłka. Możesz to zrobić łatwiej w następujący sposób: połóż połowę całkowitej objętości ugotowanych jabłek na dnie formy, wlej na nie ciasto, delikatnie wymieszaj z jabłkami. Włóż formę z 1 ciastem do nagrzanego piekarnika, piecz przez 25-30 minut.
Krok 11:
Gdy 1. ciasto ostygnie, wyjmij je z formy, posmaruj je dżemem wiśniowym. Zagniatamy dokładnie w ten sam sposób,jak pokazano na poprzednich zdjęciach, ciasto z pozostałej połowy produktów i pieczemy to samo 2.ciasto.Alternatywnie: możesz dodać 1 łyżkę do ciasta 2. ciasta. drobno zmielona kawa lub połowa posiekanej czekolady.
Krok 12:
Możesz posmarować dżemem tylko jedno ciasto lub, aby wzmocnić, rozjaśnić smak ciasta, postępuj w następujący sposób. W małym rondlu na małym ogniu rozpuść 100 g dżemu wiśniowego. Przetrzyj go przez sito lub zmiel w blenderze, aż będzie gładki, dodaj 2 łyżki.l Woda, postaw na dużym ogniu. Przy ciągłym mieszaniu doprowadzamy mieszaninę do wrzenia i natychmiast usuwamy z ognia. Pozwól mieszaninie trochę ostygnąć. Zaimpregnujemy nim oba ciasta.
Krok 13:
Produkty do nadzienia i polewy czekoladowej oraz do dekoracji ciast.
Krok 14:
Marshmallow dzieli się na połówki. Wlej gorącą wodę do szklanki i zanurzając w niej nóż, pokrój każdą połowę pianki na dwie kolejne części. Gorąca woda pozwala ciąć pianki prosto i ostrożnie, a masa Marshmallow nie przylega do ostrza noża.Następnie rozłóż posiekane pianki na cieście w jednej warstwie.
Krok 15:
Ubij niesłodzoną śmietanę w robocie kuchennym z utrwalaczem śmietany (jeśli ma niską zawartość tłuszczu), aż będzie gęsta. Możesz ubić metalową trzepaczką, po umieszczeniu pojemnika ze śmietaną na lodzie lub w zimnej wodzie. Rozłóż bitą śmietanę na piance, nie zapominając o oddzielnym odłożeniu części śmietany, aby posmarować boki dolnej warstwy ciasta i kolejne 2 łyżki. l. Śmietana, aby umieścić je w polewie czekoladowej.
Krok 16:
1,5 tabliczki czekolady łamiemy na kawałki (połowę tabliczki zostawiamy na kawałkach czekolady) i wkładamy do miski ze śmietaną. Umieść miskę na łaźni wodnej. Woda powinna być bardzo gorąca, ale nie wrząca. Rozpuść czekoladę, ciągle mieszając i upewnij się, że jest równomiernie wymieszana ze śmietaną.
Krok 17:
Połóż drugie ciasto na warstwie śmietany i lekko dociśnij, aby warstwa pianki się chwyciła. Jeśli boki herbatnika są nierówne i niechlujne, należy je trochę przyciąć. Najlepiej zrobić to ostrym nożem w kółko, tworząc w ten sposób równy cylinder. Roztopioną czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i rozprowadzamy szpatułką rozgrzaną w gorącej wodzie. Niech lukier pokryje również boczną powierzchnię górnego ciasta.
Krok 18:
Rozmrożone, obrane z pestek, wiśnie układamy na glazurze, delikatnie wciskając w czekoladę. Pozwól czekoladzie zestalić się przez 10 minut. boki dolnego ciasta w kółko posmaruj resztą śmietany i posyp kawałkami czekolady. Ciasto wkładamy do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy i kroimy. Po schłodzeniu smakuje jeszcze lepiej! Gotuj i smakuj, pokochasz to!
porady:
1.Zamiast niesłodzonej śmietany możesz użyć słodkiej, dodając do niej trochę cukru lub lepszy cukier puder, lub możesz użyć innego kremu lub skondensowanego mleka, ale należy pamiętać, że takie ciasto będzie znacznie słodsze.
2.Dżem może być również używany jako dekoracja ciasta, a mianowicie jako lukier.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Marshmallow - 304 kcal/100g
- Pianki w czekoladzie - 396 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g