Ziemniaki zapiekane z pomidorami
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotujemy wszystkie składniki.
Krok 2:
Ziemniaki kroimy w plastry o grubości 0,5 cm, czosnek przepuszczamy przez prasę i posypujemy ziemniakami.
Krok 3:
Pokrój pomidory w plasterki i rozłóż na ziemniakach. Wymieszaj czosnek, olej słonecznikowy, posiekaną natkę pietruszki, pieprz i sól do smaku i posmaruj wierzch.
Krok 4:
Włóż do piekarnika na 30-35 minut w 170 stopniach. Pieczemy do miękkości, następnie układamy na talerzu i podajemy. Pieczone ziemniaki z pomidorami są gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g