Ziemniaki zapiekane z pomidorami

bardzo smaczna i aromatyczna przekąska, którą wielu pokocha!
Krystyna MiliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 18 % 4 g
węglowodany 73 % 16 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotujemy wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki kroimy w plastry o grubości 0,5 cm, czosnek przepuszczamy przez prasę i posypujemy ziemniakami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomidory w plasterki i rozłóż na ziemniakach. Wymieszaj czosnek, olej słonecznikowy, posiekaną natkę pietruszki, pieprz i sól do smaku i posmaruj wierzch.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż do piekarnika na 30-35 minut w 170 stopniach. Pieczemy do miękkości, następnie układamy na talerzu i podajemy. Pieczone ziemniaki z pomidorami są gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy