skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do przygotowania ciasta. Mąkę i proszek kakaowy należy wcześniej przesiać.
Krok 2:
W przypadku ciasta nie ubijaj jajek, ale po prostu dokładnie wymieszaj z cukrem.
Krok 3:
Dodaj sodę do mieszanki jajeczno-cukrowej. Nie gasić go octem, ponieważ w tym przepisie kefir jest obecny w cieście, zgaśnie go!
Krok 4:
Teraz dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Krok 5:
Dodaj kakao.
Krok 6:
Wymieszaj wszystko w jednorodną masę.
Krok 7:
Dodaj kefir do ciasta, wymieszaj.
Krok 8:
A teraz dodaj trochę więcej mąki. Dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno przypominać konsystencję gęstej śmietany. Podziel ciasto na dwie części, wlej do 2 foremek i piecz, aż 2 ciasta będą gotowe. Pieczełam po 30 min. każdy w temperaturze 200 stopni. Następnie należy je schłodzić. Schłodzone ciasta przecinamy na pół.
Krok 9:
Zostawiamy dwie połówki ciast (wybieramy bardziej kolorowe). Jedna połowa ciasta będzie służyć jako dno ciasta, a ta, która jest bardziej wypukła, będzie górą naszego rumianku.
Krok 10:
Dwie pozostałe połówki ciast kroimy (lub łamiemy) na małe kawałki.
Krok 11:
Produkty do kremu. Lepiej jest wziąć grubszą śmietanę do tego ciasta (mój jest chłopski).
Krok 12:
Ubij śmietanę z cukrem.
Krok 13:
Żelatynę rozcieńczyć przegotowaną wodą-rozpuścić Nie zgodnie z instrukcją, ale w 0,5 szklance ciepłego mleka lub wody, dokładnie wymieszać, aby nie było nierozpuszczonych cząstek. Powinieneś dostać mocną galaretkę, więc weź tylko wysokiej jakości, sprawdzoną żelatynę, której jesteś pewien. W ostateczności, jeśli nie jesteś tego pewien, weź 1,5 razy więcej dla siatki bezpieczeństwa.
Krok 14:
Pokrój 2 banany, pomarańcze (wziąłem brzoskwinie sezonowe) i kiwi na średnie kawałki. Powtarzam, że jeśli chcesz, możesz wziąć inne owoce: ananas, morelę, truskawki itp.
Krok 15:
Tak wygląda mieszanka mleka i żelatyny po całkowitym rozpuszczeniu żelatyny.
Krok 16:
Przede wszystkim dodaj mieszankę mleczno-żelatynową do śmietany. Następnie wymieszaj pokrojone owoce, śmietanę, mak.
Krok 17:
Następnie dodaj kawałki pokrojonego ciasta do śmietany i wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 18:
W górnym cieście wycinamy rdzeń kwiatu czymś okrągłym, na przykład odwróconą szklanką, i odcinamy krawędź rdzenia szklanką o mniejszej średnicy, aby pozostała odległość między nim a płatkami rumianku. Teraz resztę ciasta dzielimy na płatki mniej więcej tej samej wielkości. Zmiel jeden płatek, Dodaj do kremu. Jeśli zostawisz wszystkie płatki, nie będzie między nimi przerw, a kwiat nie będzie tak dobrze odgadnięty na powierzchni ciasta.
Krok 19:
W formie, w której wypiekano ciasta, połóż połowę ciasta (ten okrąg będzie dnem ciasta), a na wierzchu połóż masę owocowo-śmietanową z kawałkami ciasta (środek ciasta). Zdjęcie pokazuje, że ta masa już dobrze trzyma swój kształt, nie rozprzestrzenia się, co oznacza, że krem dobrze stwardnieje!
Krok 20:
Przykryj ciasto pokrojonym ciastem w kształcie rumianku. Ciasto czekoladowe wkładamy do lodówki na godzinę, najlepiej na dłużej, aby krem dobrze zestalił się.
Krok 21:
Płatki rumianku można posmarować mastyksem czekoladowym, lukrem (co zrobiłem) lub polać jasną galaretką owocową, ale bez tego ciasto Afrykański rumianek można uznać za gotowe do spożycia. Miłego picia herbaty!
jeśli wiesz z góry, że będzie wielu gości i znasz dokładnie ich liczbę, możesz zrobić odpowiednią liczbę płatków na rumianku - po jednym dla każdego gościa.
Jeśli ten deser jest zrobiony na Nowy Rok, możesz zorganizować wróżenie na płatkach za pomocą ciasta rumiankowego, przygotowując się wcześniej do takiego wydarzenia (zastanów się, jak to zrobisz, przygotuj notatki w przeddzień).
możesz spierać się o Maca, czy potrzebujesz go w cieście, czy nie. Nasi goście są podzieleni: ktoś zdecydował, że nie czuje się w torcie, a ktoś wręcz przeciwnie, czuł go i uważał, że jest tam potrzebny. Zdecyduj sam , czy go umieścić, czy nie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g