ciasto Afrykański rumianek

ciasto o niezwykłym designie i nazwie zaskoczy i zachwyci swoim smakiem! Nazwa ciasta pochodzi od jego projektu i kształtu, a także bogatego koloru czekolady. Ciasto wygląda bardzo efektownie na stole, jest duże i wysokie, wystarczy na duże Towarzystwo. Z pewnością zrobi furorę wśród gości, dzieci będą z niego szczególnie zadowolone. Przekonałem się o tym, przygotowując go na urodziny siostrzenicy! Ciasto jest bardzo smaczne, nie słodko-słodkie, ale wręcz przeciwnie, umiarkowanie słodkie z przyjemną kwaskowatością z owoców i lekką goryczką z kakao, które są częścią tego dania. Preferowane są owoce egzotyczne, a mianowicie banany, kiwi, pomarańcza. W końcu nasz rumianek jest afrykański! Chociaż dozwolone jest zastąpienie owoców według własnego gustu lub sezonu innymi. Możesz użyć jagód. Wybierz to, co lubisz najbardziej. Podkreślam, że afrykański rumianek to wspaniałe i godne uwagi ciasto! Tak, a przygotowanie nie jest takie trudne, chociaż podczas jego przygotowywania należy wykonać wiele różnych czynności. Polecam go koniecznie upiec i życzę w tym sukcesów!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 63 % 24 g
190 kcal
IG: 17 / 13 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do przygotowania ciasta. Mąkę i proszek kakaowy należy wcześniej przesiać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku ciasta nie ubijaj jajek, ale po prostu dokładnie wymieszaj z cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sodę do mieszanki jajeczno-cukrowej. Nie gasić go octem, ponieważ w tym przepisie kefir jest obecny w cieście, zgaśnie go!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kakao.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystko w jednorodną masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj kefir do ciasta, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    A teraz dodaj trochę więcej mąki. Dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno przypominać konsystencję gęstej śmietany. Podziel ciasto na dwie części, wlej do 2 foremek i piecz, aż 2 ciasta będą gotowe. Pieczełam po 30 min. każdy w temperaturze 200 stopni. Następnie należy je schłodzić. Schłodzone ciasta przecinamy na pół.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zostawiamy dwie połówki ciast (wybieramy bardziej kolorowe). Jedna połowa ciasta będzie służyć jako dno ciasta, a ta, która jest bardziej wypukła, będzie górą naszego rumianku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dwie pozostałe połówki ciast kroimy (lub łamiemy) na małe kawałki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Produkty do kremu. Lepiej jest wziąć grubszą śmietanę do tego ciasta (mój jest chłopski).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ubij śmietanę z cukrem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Żelatynę rozcieńczyć przegotowaną wodą-rozpuścić Nie zgodnie z instrukcją, ale w 0,5 szklance ciepłego mleka lub wody, dokładnie wymieszać, aby nie było nierozpuszczonych cząstek. Powinieneś dostać mocną galaretkę, więc weź tylko wysokiej jakości, sprawdzoną żelatynę, której jesteś pewien. W ostateczności, jeśli nie jesteś tego pewien, weź 1,5 razy więcej dla siatki bezpieczeństwa.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój 2 banany, pomarańcze (wziąłem brzoskwinie sezonowe) i kiwi na średnie kawałki. Powtarzam, że jeśli chcesz, możesz wziąć inne owoce: ananas, morelę, truskawki itp.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Tak wygląda mieszanka mleka i żelatyny po całkowitym rozpuszczeniu żelatyny.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przede wszystkim dodaj mieszankę mleczno-żelatynową do śmietany. Następnie wymieszaj pokrojone owoce, śmietanę, mak.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Następnie dodaj kawałki pokrojonego ciasta do śmietany i wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    W górnym cieście wycinamy rdzeń kwiatu czymś okrągłym, na przykład odwróconą szklanką, i odcinamy krawędź rdzenia szklanką o mniejszej średnicy, aby pozostała odległość między nim a płatkami rumianku. Teraz resztę ciasta dzielimy na płatki mniej więcej tej samej wielkości. Zmiel jeden płatek, Dodaj do kremu. Jeśli zostawisz wszystkie płatki, nie będzie między nimi przerw, a kwiat nie będzie tak dobrze odgadnięty na powierzchni ciasta.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    W formie, w której wypiekano ciasta, połóż połowę ciasta (ten okrąg będzie dnem ciasta), a na wierzchu połóż masę owocowo-śmietanową z kawałkami ciasta (środek ciasta). Zdjęcie pokazuje, że ta masa już dobrze trzyma swój kształt, nie rozprzestrzenia się, co oznacza, że krem dobrze stwardnieje!

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Przykryj ciasto pokrojonym ciastem w kształcie rumianku. Ciasto czekoladowe wkładamy do lodówki na godzinę, najlepiej na dłużej, aby krem dobrze zestalił się.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Płatki rumianku można posmarować mastyksem czekoladowym, lukrem (co zrobiłem) lub polać jasną galaretką owocową, ale bez tego ciasto Afrykański rumianek można uznać za gotowe do spożycia. Miłego picia herbaty!

jeśli wiesz z góry, że będzie wielu gości i znasz dokładnie ich liczbę, możesz zrobić odpowiednią liczbę płatków na rumianku - po jednym dla każdego gościa.

Jeśli ten deser jest zrobiony na Nowy Rok, możesz zorganizować wróżenie na płatkach za pomocą ciasta rumiankowego, przygotowując się wcześniej do takiego wydarzenia (zastanów się, jak to zrobisz, przygotuj notatki w przeddzień).

możesz spierać się o Maca, czy potrzebujesz go w cieście, czy nie. Nasi goście są podzieleni: ktoś zdecydował, że nie czuje się w torcie, a ktoś wręcz przeciwnie, czuł go i uważał, że jest tam potrzebny. Zdecyduj sam , czy go umieścić, czy nie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy