kruche ciasteczka

bardzo kruche ciasteczka, rozpływają się w ustach!
NastusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 6 g
tłuszcze 35 % 30 g
węglowodany 58 % 49 g
479 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 20 min
w misce włóż masło o temperaturze pokojowej cukier puder i olej roślinny. Mieszaj, aż będzie gładka. Dodaj skrobię, wymieszaj. Dodaj mąkę, ponownie wymieszaj.

ugniataj rękami, aż będzie gładka. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część zwijamy w kiełbasę. I pokrój nożem na małe kawałki. Ułóż kawałki ciasta na blasze do pieczenia. Piec w 150 stopniach do zrumienienia (30 do 60 minut, w zależności od piekarnika). Ciasteczka można już jeść w tej formie, jeśli ktoś nie lubi słodkich ciasteczek. Cóż, kto lubi, zwijamy ciasteczka w cukier puder, gdy są gorące.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy