ciasto czekoladowe Pijana wiśnia z koniakiem i płatkami kokosowymi

dedykowany wszystkim miłośnikom ciastek czekoladowych! Ciasto Pijana wiśnia to świetne połączenie smaku czekolady z wiśnią. Ciasto nie pozostawi obojętnym, przygotowanie jest proste. Ciasto nazywa się Pijana wiśnia, ponieważ wiśnie są wstępnie namoczone w koniaku, a koniak dodaje się do śmietany. Gotowałem obie opcje-z koniakiem i bez. Kto jadł likier lub cukierki koniakowe, zrozumie smak ciasta. Bez brandy krem z biszkoptem smakuje jak ciasto ziemniaczane z wiśniami. Jeśli gotujesz ciasto dla dzieci, po prostu nie dodawaj koniaku, nie wpłynie to na smak. Przygotujmy ciasto Pijana wiśnia!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 26 % 17 g
węglowodany 66 % 43 g
312 kcal
IG: 28 / 0 / 72

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek obieramy wiśnie z nasion. Możesz to zrobić za pomocą szpilki lub spinki do włosów – zaokrąglonej części. Część wiśni jest wybierana do dekoracji ciasta około 20 sztuk-zależy to od tego, jaki wzór ułożysz na gotowym torcie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Resztę wiśni napełnij koniakiem i pozostaw na jeden dzień w lodówce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowanie biszkoptu. Na dużym talerzu wymieszaj wszystkie luźne składniki ciasta: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na drugim talerzu wymieszaj wszystkie płynne składniki ciasta( z wyjątkiem wrzącej wody): ubij jajka trzepaczką, dodaj mleko, a następnie olej roślinny, dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mieszaninę płynnych składników do mieszanki z suchymi składnikami i zagniataj ciasto łyżką, możesz użyć miksera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kontynuując mieszanie, stopniowo wlewaj wrzącą wodę. Ugniataj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto jest błyszczące, grube i płynne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj formę olejem i wlej ciasto (mam formę o średnicy 24 cm). Włóż formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 1-1, 5 godziny. Skoncentruj się na piekarniku. Sprawdź gotowość biszkoptu końcem noża, wykałaczką lub szpikulcem – powinny być suche.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W międzyczasie zajmijmy się kremem. Po prostu ubij wszystkie składniki – najpierw masło o temperaturze pokojowej, dodaj mleko skondensowane i kakao. Gotowy krem wkładamy do lodówki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowy biszkopt pozostawiamy do ostygnięcia. Możesz upiec go wieczorem, a rano zrobić ciasto. Odetnij wierzch ciasta o grubości około 1,5 cm i odłóż na bok. Jeśli biszkopt wzrósł nierównomiernie, wyrównaj górę-odetnij wszystkie nierówności, a następnie górną równą warstwę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Z szerokiej części musisz usunąć cały miękisz, pozostawiając około 1,5 cm po bokach i na dole ciasta, aby uzyskać okrągłe pudełko. Aby to zrobić, musisz najpierw przejść nożem w pobliżu boków ciasta, a następnie zgarnąć łyżką lub odciąć środek nożem. Byłem bardzo uzależniony, a spód ciasta okazał się cienki))).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż cały miękisz do talerza i zmiel ręce na okruchy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej śmietanę i wiśnie z koniakiem do tej masy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dobrze wymieszaj całą masę, aby wiśnie były równomiernie rozłożone, a pokruszony biszkopt był cały w śmietanie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Teraz szczelnie wypełnij pudełko kremową masą, wyrównując szpatułką

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Jeśli wypełnienie jest wyższe niż boki, po prostu je wyrównaj.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przykryj ciasto odciętą górą.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przygotowanie glazury. Rozpuść masło. Wymieszaj cukier puder, skrobię, kakao i dodaj porcjami do masła, ciągle mieszając. Czekoladę łamiemy na plasterki, a także dodajemy do masy. Wymieszaj, aby uzyskać błyszczącą glazurę.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Natychmiast wlej lukier na ciasto i wyrównaj szpatułką na całej powierzchni, możesz posmarować boki ciasta.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Udekoruj ciasto. Przez durszlak równomiernie przykryj ciasto płatkami kokosowymi. (Płatki kokosowe są moim dodatkiem, nie ma ich w oryginale).

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Rozłóż wiśnie na środku i w kółko lub możesz tylko wzdłuż krawędzi ciasta.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Pijane ciasto wiśniowe jest gotowe! Włóż ciasto do lodówki, aby lukier i krem zestaliły się. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g

Podobne przepisy