skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Na początek obieramy wiśnie z nasion. Możesz to zrobić za pomocą szpilki lub spinki do włosów – zaokrąglonej części. Część wiśni jest wybierana do dekoracji ciasta około 20 sztuk-zależy to od tego, jaki wzór ułożysz na gotowym torcie.
Krok 3:
Resztę wiśni napełnij koniakiem i pozostaw na jeden dzień w lodówce.
Krok 4:
Gotowanie biszkoptu. Na dużym talerzu wymieszaj wszystkie luźne składniki ciasta: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
Krok 5:
Na drugim talerzu wymieszaj wszystkie płynne składniki ciasta( z wyjątkiem wrzącej wody): ubij jajka trzepaczką, dodaj mleko, a następnie olej roślinny, dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Wlej mieszaninę płynnych składników do mieszanki z suchymi składnikami i zagniataj ciasto łyżką, możesz użyć miksera.
Krok 7:
Kontynuując mieszanie, stopniowo wlewaj wrzącą wodę. Ugniataj, aż będzie gładka.
Krok 8:
Ciasto jest błyszczące, grube i płynne.
Krok 9:
Nasmaruj formę olejem i wlej ciasto (mam formę o średnicy 24 cm). Włóż formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 1-1, 5 godziny. Skoncentruj się na piekarniku. Sprawdź gotowość biszkoptu końcem noża, wykałaczką lub szpikulcem – powinny być suche.
Krok 10:
W międzyczasie zajmijmy się kremem. Po prostu ubij wszystkie składniki – najpierw masło o temperaturze pokojowej, dodaj mleko skondensowane i kakao. Gotowy krem wkładamy do lodówki.
Krok 11:
Gotowy biszkopt pozostawiamy do ostygnięcia. Możesz upiec go wieczorem, a rano zrobić ciasto. Odetnij wierzch ciasta o grubości około 1,5 cm i odłóż na bok. Jeśli biszkopt wzrósł nierównomiernie, wyrównaj górę-odetnij wszystkie nierówności, a następnie górną równą warstwę.
Krok 12:
Z szerokiej części musisz usunąć cały miękisz, pozostawiając około 1,5 cm po bokach i na dole ciasta, aby uzyskać okrągłe pudełko. Aby to zrobić, musisz najpierw przejść nożem w pobliżu boków ciasta, a następnie zgarnąć łyżką lub odciąć środek nożem. Byłem bardzo uzależniony, a spód ciasta okazał się cienki))).
Krok 13:
Włóż cały miękisz do talerza i zmiel ręce na okruchy.
Krok 14:
Wlej śmietanę i wiśnie z koniakiem do tej masy.
Krok 15:
Dobrze wymieszaj całą masę, aby wiśnie były równomiernie rozłożone, a pokruszony biszkopt był cały w śmietanie.
Krok 16:
Teraz szczelnie wypełnij pudełko kremową masą, wyrównując szpatułką
Krok 17:
Jeśli wypełnienie jest wyższe niż boki, po prostu je wyrównaj.
Krok 18:
Przykryj ciasto odciętą górą.
Krok 19:
Przygotowanie glazury. Rozpuść masło. Wymieszaj cukier puder, skrobię, kakao i dodaj porcjami do masła, ciągle mieszając. Czekoladę łamiemy na plasterki, a także dodajemy do masy. Wymieszaj, aby uzyskać błyszczącą glazurę.
Krok 20:
Natychmiast wlej lukier na ciasto i wyrównaj szpatułką na całej powierzchni, możesz posmarować boki ciasta.
Krok 21:
Udekoruj ciasto. Przez durszlak równomiernie przykryj ciasto płatkami kokosowymi. (Płatki kokosowe są moim dodatkiem, nie ma ich w oryginale).
Krok 22:
Rozłóż wiśnie na środku i w kółko lub możesz tylko wzdłuż krawędzi ciasta.
Krok 23:
Pijane ciasto wiśniowe jest gotowe! Włóż ciasto do lodówki, aby lukier i krem zestaliły się. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g