ciasto Charlotte gruszki jabłka
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Ubij jajka mikserem z cukrem.
Krok 3:
Bez przerywania ubijania dodaj mąkę w małych porcjach. Powstałe ciasto nie powinno być gęste.
Krok 4:
Obierz gruszki i pokrój w kliny, usuwając środek z nasionami.
Krok 5:
W przypadku jabłek usuń również środek i pokrój w kliny
Krok 6:
Nasmaruj formę olejem i posyp mąką. Połóż pokrojone owoce na dnie.
Krok 7:
Wlać ciasto. Odstaw na chwilę, aby ciasto przeciekło przez owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 g i piec ok. 45 minut. Gotowość do sprawdzenia drewnianym patyczkiem.
Krok 8:
Wyjmij gotową Charlotte z formy. Ostudzić.
Krok 9:
Posyp cukrem pudrem. Lepiej posypać gruszkową Charlotte cukrem pudrem z cynamonem, uzyskuje się dość wyrafinowany aromat pieczenia.
Krok 10:
Pokrój na kawałki i możesz zacząć herbatę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g