budyń owocowy
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty budyniowe
Krok 2:
Oddziel żółtka i zmiel je cukrem.
Krok 3:
Dodaj 2 stół. łyżki likieru i 2 stół. łyżki wody, umieścić w łaźni wodnej.
Krok 4:
Ubijaj trzepaczką, aż sos się rozgrzeje i zgęstnieje.
Krok 5:
Jabłka obierz, usuń nasiona i pokrój na kawałki, usuń pestki z brzoskwini i również pokrój.
Krok 6:
Nasmaruj Foremki olejem i napełnij owocami i ziemią.
Krok 7:
Polej sosem.
Krok 8:
Włóż do piekarnika. Użyłem ceramicznych foremek, więc włożyłem je do zimnego piekarnika, a następnie podgrzałem. Budyń pieczono do uzyskania różowej Skórki, proces ten trwał około godziny.
Krok 9:
Podawaj na gorąco.
moim zdaniem budyń okazał się nieco słodkawy, więc następnym razem ilość cukru można zmniejszyć do 50 g.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Truskawka ogrodowa - 32 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g