placek warzywny z cukinią i marchewką

Oryginalne i pyszne ciasto z nadzieniem warzywnym rozjaśni każdy stół! Ciekawie wyglądające i świetnie smakujące ciasto z Pasiakami stanie się ulubieńcem twojego stołu w sezonie warzywnym. Przyjemną kwaskowatość twarogu w cieście uzupełnia smak słodkiej marchewki i zdrowa cukinia w nadzieniu. Takie ciasto można jeść bez końca, jeśli pozwala na to organizm. Zróbmy to-ten przepis jest tego wart!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 33 % 11 g
węglowodany 42 % 14 g
186 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie ciasta. Wymieszaj mąkę, masło i twarożek starte na grubej tarce, jajko i sól. Zagnieść ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto będzie najpierw zbierane w płatkach, ale kontynuuj zbieranie ciasta rękami. Stopniowo masło połączy się z mąką, a ciasto będzie można uformować w jedną bryłę. Zawiń gotowe ciasto w celofan i wstaw do lodówki na 30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj formę olejem. Ugniatamy ciasto na stole rękami w ciasto o średnicy większej niż forma. Ciasto rozprowadzamy do formy i ugniatamy rękami od środka, aby ciasto równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni i zrobić boki o wysokości około 5 cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Składniki do nadzienia. Warzywa myjemy, obieramy ze skórki i szypułek. W zależności od wielkości formy i warzyw, warzywa mogą potrzebować mniej lub więcej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cukinię lub cukinię i marchewkę na cienkie talerze. Jeśli cukinia jest długa, pokrój paski na pół.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidory i cebulę na półpierścienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wytnij i wyrównaj paski cukinii na wysokości boków ciasta. Rozłóż cukinię i marchewkę na przemian, zaczynając od krawędzi i przejdź do środka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Około połowy drogi rozkładamy pomidory i cebulę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie nadal układamy cukinię i marchewkę. Włóż plasterki pomidorów na środek. W tym momencie weź szczyptę soli i Posol powierzchnię ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wykonujemy wypełnienie. Zetrzyj twardy ser na grubej tarce, posiekaj natkę pietruszki. Pietruszkę można zastąpić zieloną cebulą lub całkowicie wykluczyć.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na talerzu wymieszaj wszystkie składniki do wypełnienia: śmietanę, jajka, ser, pietruszkę, sól do smaku, możesz również dodać swoje ulubione przyprawy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wypełnij powierzchnię ciasta i widelcem równomiernie rozprowadź nadzienie na całej powierzchni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Teraz dotknij formy o stół, aby wlać do szczelin między warzywami. I umieść piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 1 godzinę i 30 minut. Jeśli powierzchnia została wcześniej upieczona, przykryj folią.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pozostaw gotowe ciasto na 10 minut, a następnie użyj szpatułki, aby przejść wzdłuż krawędzi między formą a ciastem i otworzyć zdejmowany pierścień.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ciasto jest gotowe! Oto taka apetyczna skórka z ciasta warzywnego.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pokrój na porcje. Ciasto w przekroju jest bardzo piękne. Smacznego!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    W gorącym cieście na pierwszy rzut oka ciasto może nie wydawać się upieczone, ponieważ warzywa dadzą sok i namoczą spód ciasta. Ale w tym czasie ciasto jest dobrze upieczone, a gdy ciasto pęka, jego pory są widoczne.

jeśli chcesz, aby wzór pasków był lepiej widoczny na wierzchu ciasta, możesz nie dodawać zieleni.

możesz również wykluczyć pomidory i cebulę, nie ma ich w oryginalnym przepisie, to mój dodatek do sezonu warzywnego.

jeśli nie lubisz twarogu w pieczeniu, możesz zmienić ciasto według własnego uznania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy