pyszna Charlotte od Natalie
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W głębokiej misce dodaj mąkę, cukier, jajka, sodę i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz płynne, gęste ciasto. Jabłka umyć, usunąć rdzeń, pokroić w cienkie plasterki. Nasmaruj formę olejem roślinnym po brzegi, ułóż jabłka do smaku i zalej ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.
Krok 2:
Piec na złoty kolor. Sprawdź ciasto w stary sposób-wykałaczką. Ciasto nie powinno pozostać na wykałaczce. Wyjmij z piekarnika. Pozwól Charlotte trochę ostygnąć, aby łatwo odsunęła się od formy. Połóż Charlotte na talerzu, odwracając złotą skórkę do dołu. Dla urody można posypać cukrem pudrem i cynamonem. Smacznego dla wszystkich
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g