Crazy Cake (Crazy cake) z polewą czekoladową

bardzo smaczne ciasto z produktów, które zawsze ma każda gospodyni domowa. Dlaczego Szalony? Ponieważ bez jajek, mleka i masła. Okazuje się wysoki, delikatny, wilgotny. I umiarkowanie słodki. Takie ciasto może zadowolić rodzinę i przyjaciół na czczo (jeśli nie pokryjesz go lukrem, ale po prostu posyp cukrem pudrem na wierzchu) lub ... tydzień przed wypłatą.
MarishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 72 % 44 g
296 kcal
IG: 9 / 2 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do przygotowania ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę z sodą do dużej miski, dodaj sól, cukier, cukier waniliowy, kakao.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej misce wymieszaj zimną przegotowaną wodę, olej roślinny i ocet (wino białe lub jabłko).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz obie mieszanki i wymieszaj widelcem (ja używam miksera), aż się połączą. Wlać ciasto do formy wysmarowanej olejem roślinnym. Mam dzieloną formę d26 cm, najpierw przykryj spód takiej formy papierem do pieczenia, załóż pierścień, nasmaruj spód i boki formy, wlej ciasto. Włóż do podgrzanego do 180 stopni. sprawdź gotowość za pomocą szpikulca (powinien być suchy). W razie potrzeby nadal piec do miękkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto jest gotowe. Pozwól mu trochę ostygnąć w formie. I sami przygotowujemy glazurę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Spłucz śliwki wrzącą wodą i pozwól wodzie spłynąć. W małym rondlu wymieszaj śmietanę, cukier, kakao (lub gorącą czekoladę w proszku). Dodaj masło i umieść na małym ogniu. Gotuj, mieszając, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój suszone śliwki na małe kawałki lub cienkie paski, w zależności od suszonych śliwek i Twoich pragnień. Rozłóż w glazurze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj i gotuj przez kolejne 3 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie zdejmij pierścień z formy i przenieś ciasto na talerz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj wierzch ciasta gorącym lukrem ze śliwkami. Niech całkowicie ostygnie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlewamy herbatę, kroimy ciasto i cieszymy się & quot; szalonym & quot; smakiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal / 100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy