ciasto Osetyjskie z ziemniakami i suluguni

pyszne, obfite, delikatne ciasto na zimową herbatę. Zawsze lubiłem dania kuchni kaukaskiej, ale nie żałuję szczególnie ciast, ale po wypróbowaniu osetyjskiego mój stosunek do ciast został przemyślany, skład jest prosty, a mając wyobraźnię, można również umieścić różne nadzienia, ciasto rozpływa się w ustach, prawdopodobnie dlatego, że wszystkie manipulacje ciastem odbywają się ręcznie, bez wałków do ciasta, widelców i wszystkiego innego. Ciasto z ziemniakami i serem jest doskonałym dodatkiem do obiadu, zamiast chleba do zupy lub barszczu, lub możesz po prostu usiąść z mlekiem i zjeść gorące ciasto.
JulianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 30 % 12 g
węglowodany 53 % 21 g
216 kcal
IG: 38 / 0 / 62

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty na stole.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rondelku przesiej mąkę i dodaj drożdże

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, sól i wlej mleko

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj olej

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze zagnieść ciasto, powinno być bardzo grube i lepkie

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw na 1 godzinę, w tym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość, jeśli wynik nie jest zadowalający w czasie, który minął - możesz zostawić go na kolejne 30 minut

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gdy nasze ciasto czeka na ziemniaki, gotujemy i popijamy jak puree, wystarczy spuścić całą wodę

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj olej, dobrze sufit. Ważne - na tym etapie ziemniaki można posolić, jeśli ser nie jest słony. Ostudzić przez 10 minut

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj ser na średniej tarce

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj ser do ziemniaków i dobrze wymieszaj

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Z nadzienia uformuj 3 kulki (na 3 ciasta, 1 ciasto - 1 kulka)

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wracamy do testu, należy go ugniatać okrężnymi ruchami dłoni (nasycamy tlenem).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Kroimy na 3 części, przygotowując pierwsze ciasto ciasto na pozostałe dwa jest nadal odpowiednie

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp mąką powierzchnię do krojenia ( mam okrągłą deskę, bardzo wygodną do pracy z ciastem) rozłóż jedną porcję ciasta, ugniataj ciasto, dodaj mąkę w procesie, ciasto powinno przestać przyklejać się do rąk.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ściskamy dłonią i formujemy ciasto jak duży naleśnik (tylko gruby), na środku umieszczamy jedną porcję nadzienia

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zawijamy nasze ciasto, ciasto nie powinno przesuwać się po nadzieniu, ale nie trzeba go ciągnąć - rozerwie się

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Brzegi na naszym & quot;woreczku z nadzieniem & quot; ściskamy zgodnie z zasadą & quot; Jak na pierogi", szew powinien być gładki, dobrze sklejony

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Delikatnie spłaszcz nasz Gingerbread Man

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Formujemy ciasto, ostrożnie, aby nie rozerwać, możesz przypomnieć sobie, jak w dzieciństwie robili naleśniki z plasteliny, od środka do krawędzi, jeśli pociągniesz, pęknie.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Posyp żeliwną patelnię mąką i obiema rękami przenieś do niej nasze ciasto

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    W formie można również rozplątać ciasto (idealna grubość 1 cm), w środku zrobić otwór na ucieczkę pary, oczywiście nie przez. Ciasto wysyłamy do piekarnika nagrzanego (do maksimum) na złoty kolor

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wyjmij i posmaruj ciasto masłem.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Pierwszy jest gotowy, pieczemy jeszcze 2 i jemy dla zdrowia!

  25. Krok 25:

    Krok 25.
  26. Krok 26:

    Krok 26.

porady:
polecam zacząć od jednego ciasta, potem możesz łatwo zrobić co najmniej 10
ziemniaki solone jeśli nie słony ser
ciasto powinno być miękkie i przewiewne jak poduszka, a nie wypełnione mąką jak bawełniany materac))
jeśli chcesz, aby było nasmarowane od dołu-posmaruj naczynie masłem, w którym umieścimy ciasto
nigdy nie umieszczaj gorącego nadzienia na cieście
dla tych, którzy robią 3 ciasta na raz (jak zwykle w Osetii lub jako miłośnik jedzenia) po godzinnym przestoju ciasta, jeśli wszystko jest normalne, nie dodajemy czasu, gdy upieczemy jedno ciasto - ciasto stoi jeszcze na dwa.
im cieplejszy piekarnik - tym lepiej. Faktem jest, że w Osetii to ciasto piecze się w temperaturze 300-350 stopni i na żeliwnych patelniach, ale w naszych piekarnikach wszędzie jest inna temperatura, a następnie co za problem. Pamiętamy więc "gorąco" i "na złoty kolor".
będą pytania skontaktuj się, nie wahaj się!
powodzenia wszystkim w kulinarnej przygodzie))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy