skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty na stole.
Krok 2:
W rondelku przesiej mąkę i dodaj drożdże
Krok 3:
Dodaj cukier, sól i wlej mleko
Krok 4:
Zagnieść ciasto
Krok 5:
Dodaj olej
Krok 6:
Dobrze zagnieść ciasto, powinno być bardzo grube i lepkie
Krok 7:
Przykryj pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw na 1 godzinę, w tym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość, jeśli wynik nie jest zadowalający w czasie, który minął - możesz zostawić go na kolejne 30 minut
Krok 8:
Podczas gdy nasze ciasto czeka na ziemniaki, gotujemy i popijamy jak puree, wystarczy spuścić całą wodę
Krok 9:
Dodaj olej, dobrze sufit. Ważne - na tym etapie ziemniaki można posolić, jeśli ser nie jest słony. Ostudzić przez 10 minut
Krok 10:
Zetrzyj ser na średniej tarce
Krok 11:
Dodaj ser do ziemniaków i dobrze wymieszaj
Krok 12:
Z nadzienia uformuj 3 kulki (na 3 ciasta, 1 ciasto - 1 kulka)
Krok 13:
Wracamy do testu, należy go ugniatać okrężnymi ruchami dłoni (nasycamy tlenem).
Krok 14:
Kroimy na 3 części, przygotowując pierwsze ciasto ciasto na pozostałe dwa jest nadal odpowiednie
Krok 15:
Posyp mąką powierzchnię do krojenia ( mam okrągłą deskę, bardzo wygodną do pracy z ciastem) rozłóż jedną porcję ciasta, ugniataj ciasto, dodaj mąkę w procesie, ciasto powinno przestać przyklejać się do rąk.
Krok 16:
Ściskamy dłonią i formujemy ciasto jak duży naleśnik (tylko gruby), na środku umieszczamy jedną porcję nadzienia
Krok 17:
Zawijamy nasze ciasto, ciasto nie powinno przesuwać się po nadzieniu, ale nie trzeba go ciągnąć - rozerwie się
Krok 18:
Brzegi na naszym & quot;woreczku z nadzieniem & quot; ściskamy zgodnie z zasadą & quot; Jak na pierogi", szew powinien być gładki, dobrze sklejony
Krok 19:
Delikatnie spłaszcz nasz Gingerbread Man
Krok 20:
Formujemy ciasto, ostrożnie, aby nie rozerwać, możesz przypomnieć sobie, jak w dzieciństwie robili naleśniki z plasteliny, od środka do krawędzi, jeśli pociągniesz, pęknie.
Krok 21:
Posyp żeliwną patelnię mąką i obiema rękami przenieś do niej nasze ciasto
Krok 22:
W formie można również rozplątać ciasto (idealna grubość 1 cm), w środku zrobić otwór na ucieczkę pary, oczywiście nie przez. Ciasto wysyłamy do piekarnika nagrzanego (do maksimum) na złoty kolor
Krok 23:
Wyjmij i posmaruj ciasto masłem.
Krok 24:
Pierwszy jest gotowy, pieczemy jeszcze 2 i jemy dla zdrowia!
Krok 25:
Krok 26:
porady:
polecam zacząć od jednego ciasta, potem możesz łatwo zrobić co najmniej 10
ziemniaki solone jeśli nie słony ser
ciasto powinno być miękkie i przewiewne jak poduszka, a nie wypełnione mąką jak bawełniany materac))
jeśli chcesz, aby było nasmarowane od dołu-posmaruj naczynie masłem, w którym umieścimy ciasto
nigdy nie umieszczaj gorącego nadzienia na cieście
dla tych, którzy robią 3 ciasta na raz (jak zwykle w Osetii lub jako miłośnik jedzenia) po godzinnym przestoju ciasta, jeśli wszystko jest normalne, nie dodajemy czasu, gdy upieczemy jedno ciasto - ciasto stoi jeszcze na dwa.
im cieplejszy piekarnik - tym lepiej. Faktem jest, że w Osetii to ciasto piecze się w temperaturze 300-350 stopni i na żeliwnych patelniach, ale w naszych piekarnikach wszędzie jest inna temperatura, a następnie co za problem. Pamiętamy więc "gorąco" i "na złoty kolor".
będą pytania skontaktuj się, nie wahaj się!
powodzenia wszystkim w kulinarnej przygodzie))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g