skład / składniki
metoda gotowania
do przygotowania Manny można użyć kefiru, jogurtu, śmietany.
jeśli gotujesz ze śmietaną, nie możesz dodać oleju.
można gotować na kefirze bez oleju, ale wtedy trzeba namoczyć gotową mannę śmietaną lub jakimś syropem.
wymieszaj semolinę z kefirem, dodaj szczyptę soli, wymieszaj i pozostaw na 30 minut.
zmiękczone masło zmielić z cukrem.
dodaj ubite jajka.
Połącz semolinę z resztą składników, wymieszaj i wlej do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia.
ciasto powinno być trochę płynne.
piec w 160°C przez 45-60 minut.
Mannick nie lubi dużego upału.
na koniec temperaturę pieczenia można zwiększyć, aby zarumienić skórkę.
możesz na koniec pieczenia posmarować wierzch Manny kwaśną śmietaną, udekorować jabłkami (jak na zdjęciu), posypać cukrem i włożyć do piekarnika na 10 minut.
możesz dodać rodzynki, suszone morele, kawałki banana, jabłka bezpośrednio do ciasta...
podczas pieczenia manna prawie nie rośnie.
jeśli chcesz wysokie ciasto, weź formę o małej średnicy.
wysokość Manny w kształcie o średnicy 26 cm około 3 cm.
200 g semoliny umieszcza się w szklance o pojemności 250 ml.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g