czekoladowe babeczki od Mariny
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do gotowania.
Krok 2:
Rozpuść masło (margarynę) na małym ogniu. Jednocześnie włącz piekarnik na 200 stopni., aby się rozgrzać.
Krok 3:
Wymieszaj jajka z mlekiem. Dodaj stopione masło i dobrze wymieszaj.
Krok 4:
W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia.
Krok 5:
Połącz obie mieszanki i dobrze wymieszaj, aż będą gładkie.
Krok 6:
Napełnij kokilki ciastem 2/3 i włóż do nagrzanego piekarnika. Lepiej jest używać silikonowych form, nie trzeba ich smarować. Z tej ilości ciasta uzyskuje się 12 szt. (Średnica foremek 7 cm.)
Krok 7:
Piec babeczki przez 20 minut w 180 stopniach. Pozwól im lekko ostygnąć i wyjmij z kokilek.
Krok 8:
W razie potrzeby posyp cukrem pudrem przez drobny sitko.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g