babeczki dyniowe na śmietanie
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne produkty. Dynię kroję w kostkę i gotuję na parze przez 15 minut. Następnie zmielić blenderem. Okazuje się, że 300 g puree.
Krok 2:
Zmiękczone masło mielimy z cukrem.
Krok 3:
Dodaj jajka, śmietanę i ubij.
Krok 4:
Dodaj schłodzone puree z dyni.
Krok 5:
Dodaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, energicznie wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj przyprawę do pieczenia do ostatniego ochreda. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Włącz piekarnik na 190 stopni.
Krok 7:
Ciasto układamy na silikonowych foremkach (zwilżam je lekko wodą).
Krok 8:
Umieść blachę do pieczenia z formą w rozgrzanym piekarniku i piecz przez około 20 minut.
Krok 9:
Następnie schłodź i posyp cukrem pudrem. Miłego pieczenia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g