ciasto ze szpinakiem
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
jajka ubić na puszystą pianę z cukrem, dodać ugotowany i wyciśnięty szpinak (można użyć zamrażarki), mieszać do uzyskania gładkości. Połącz mąkę i semolinę z proszkiem do pieczenia, dodaj masę jajeczno-szpinakową, skórkę z cytryny, wymieszaj,stopniowo dodawaj olej roślinny.
Umieść ciasto w dzielonej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 GR przez około 1 godzinę (do wyschnięcia)
schłodzić ciasto, przyciąć wierzch, aby ciasto było równe i płaskie (te kawałki trafią do posypania).
ubij ciężką śmietanę z cukrem pudrem na stabilne szczyty (nie przerywaj,bo dostaniesz masło), dodaj 150 g twarogu typu Philadelphia.
pokrój ciasto wzdłuż na 2 ciasta, ułóż śmietaną, posyp okruchami ciasta i udekoruj według własnego gustu.
miłej herbaty!
Umieść ciasto w dzielonej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 GR przez około 1 godzinę (do wyschnięcia)
schłodzić ciasto, przyciąć wierzch, aby ciasto było równe i płaskie (te kawałki trafią do posypania).
ubij ciężką śmietanę z cukrem pudrem na stabilne szczyty (nie przerywaj,bo dostaniesz masło), dodaj 150 g twarogu typu Philadelphia.
pokrój ciasto wzdłuż na 2 ciasta, ułóż śmietaną, posyp okruchami ciasta i udekoruj według własnego gustu.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Masa serowa - 207 kcal/100g
- Serki twarogowe - 380 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g