bułeczki drożdżowe z nadzieniem

te bułeczki długo się gotują, ale wynik jest tego wart! Świetny dodatek do domowej herbaty)
laraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 15 % 10 g
węglowodany 76 % 50 g
313 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku. Dodaj białko (usuń żółtko - posmaruj je bułkami). Wlać mąkę w małych porcjach i zagnieść ciasto. Nie powinno być jeszcze jednorodne, niech będzie okruchem. Na tym etapie dodaj kawałki masła do ciasta i wlej olej roślinny. Teraz zagnieść jednorodne ciasto, okaże się ciasne.
Zamknij ciasto serwetką i odstaw na 4 godziny w ciepłe miejsce.
teraz ciasto ponownie zagnieść, podzielić według liczby bułek, miałem 12 grudek. Rozwałkuj każdą bryłę w prostokąt, ułóż dżem na środku, ściśnij krawędzie prostokąta, otrzymasz taki pasek z dżemem w środku.
teraz zwiń ten pasek w ślimaka, ułóż bułki na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i ustaw na 30 minut. Posmaruj bułki żółtkiem i piecz w 180C przez 40 minut. Ostudź na blasze do pieczenia, a następnie podawaj z herbatą. Zamiast dżemu w nadzieniu można użyć gotowanego skondensowanego mleka, dżemu, dżemu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy