skład / składniki
metoda gotowania
rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku. Dodaj białko (usuń żółtko - posmaruj je bułkami). Wlać mąkę w małych porcjach i zagnieść ciasto. Nie powinno być jeszcze jednorodne, niech będzie okruchem. Na tym etapie dodaj kawałki masła do ciasta i wlej olej roślinny. Teraz zagnieść jednorodne ciasto, okaże się ciasne.
Zamknij ciasto serwetką i odstaw na 4 godziny w ciepłe miejsce.
teraz ciasto ponownie zagnieść, podzielić według liczby bułek, miałem 12 grudek. Rozwałkuj każdą bryłę w prostokąt, ułóż dżem na środku, ściśnij krawędzie prostokąta, otrzymasz taki pasek z dżemem w środku.
teraz zwiń ten pasek w ślimaka, ułóż bułki na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i ustaw na 30 minut. Posmaruj bułki żółtkiem i piecz w 180C przez 40 minut. Ostudź na blasze do pieczenia, a następnie podawaj z herbatą. Zamiast dżemu w nadzieniu można użyć gotowanego skondensowanego mleka, dżemu, dżemu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g