skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 3:
Zetrzyj ser, podziel na 3 części, wymieszaj 2/3 z warzywami i użyj 1/3, aby uzyskać skórkę serową.
Krok 4:
Przełóż ząbki czosnku przez czosnek
Krok 5:
Obierz dynię i pokrój na małe plasterki, odłóż 1/4 na górną warstwę.
Krok 6:
Nasmaruj ceramiczny pojemnik do pieczenia olejem roślinnym i wymieszaj w nim warzywa z serem.
Krok 7:
Ułóż plastry dyni na wierzchu. Wyślij do pieczenia w piekarniku. Piec dynię w temperaturze 200 stopni. Uwielbiam miękkie, gotowane na parze warzywa, więc przykrywam patelnię folią. Uzyskanie soczystej, miękkiej zapiekanki zajmuje mi 1,5 godziny.
Krok 8:
Posyp prawie gotową dynię pozostałym serem i umieść pod grillem na 5-7 minut.
Krok 9:
Aromatyczna zapiekanka z dyni pokryta apetyczną skórką wyjmujemy z piekarnika.
Krok 10:
Ostudzić, podzielić na porcje i ułożyć na talerzach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g