pieczona dynia z serem

obfite danie dla wegetarian i nie tylko dla nich... Dynia jest niesamowitym warzywem. Można z niego przygotować dowolne danie, od zup i sałatek po desery i soki. Uwielbiam to słoneczne warzywo w połączeniu z pomidorami i marchewką, z jakiegoś powodu to połączenie wydaje mi się szczególnie smaczne. A jeśli dodasz ser, otrzymasz bardzo satysfakcjonującą i soczystą zapiekankę
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 43 % 6 g
72 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser, podziel na 3 części, wymieszaj 2/3 z warzywami i użyj 1/3, aby uzyskać skórkę serową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przełóż ząbki czosnku przez czosnek

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz dynię i pokrój na małe plasterki, odłóż 1/4 na górną warstwę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj ceramiczny pojemnik do pieczenia olejem roślinnym i wymieszaj w nim warzywa z serem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż plastry dyni na wierzchu. Wyślij do pieczenia w piekarniku. Piec dynię w temperaturze 200 stopni. Uwielbiam miękkie, gotowane na parze warzywa, więc przykrywam patelnię folią. Uzyskanie soczystej, miękkiej zapiekanki zajmuje mi 1,5 godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp prawie gotową dynię pozostałym serem i umieść pod grillem na 5-7 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aromatyczna zapiekanka z dyni pokryta apetyczną skórką wyjmujemy z piekarnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostudzić, podzielić na porcje i ułożyć na talerzach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy